Любомир Дацов: Актуализацията на бюджета не трябваше да се внася в НС, беше логично да се очаква хаос

По думите му в момента се гаси пожар с бензин

OFFNews Последна промяна на 10 септември 2021 в 09:47 2723 0

Снимка Архив

Актуализацията на бюджета не трябваше да се внася в парламента. Хаосът в парламента с некоординираните гласувания, с предложенията, които поставят под съмнение стабилността на бюджета през следващите години, беше логично да се случи и никой не трябва да е изненадан. 

Такова заяви финансистът Любомир Дацов по бТВ. Беше много ясно, че след като парламентът не може да излъчи правителство, всички политически партии ще играят в опозиция. Служебното правителство и служебният финансов министър се явяват като лице на управляваща партия, допълни той. 

Според мен актуализацията не беше направена професионално от гледна точка на това, че имаме коренно променена икономическа обстановка, каза още финансистът. По думите му в момента „се гаси пожар с бензин“.

Когато трябваше по някакъв начин да ограничиш потреблението, от дефицит да преминеш към положително салдо на бюджета, допълнително увеличаване на разходите и планиране на големи дефицити, означава да напомпаш отрицателни явления, като натиск върху работната ръка и по-висока инфлация, обясни Дацов.

Според него причината за добавките от 50 лв. към пенсиите, които се дават от миналата година, и тези от 120 лв., които се гласуваха сега, е чисто политическа. Това е абсолютно чист популизъм, заради серията избори, смята финансистът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови