Лихвите по кредитите тръгват нагоре догодина

Александра Маркарян 01 юни 2017 в 10:24 11414 3

Лихвите по кредитите у нас - ипотечни, потребителски, както и таксите за обслужването им ще започнат да растат до средата на 2018 г., прогнозира изпълнителният директор на Пощенска банка Асен Ягодин по време на дискусия за банките и небанковите финансови институции на двудневната конференцията "Шумът на парите". 

"Много анализатори очакват в средата на следващата година да сме в съвсем друга лихвена среда. До края на годината ще се обърне лихвената тенденция в Европа, следвайки случващото се отвъд океана", каза той. Според него промяната ще е факт и в България към средата на следващата година. Той препоръча и бизнесът, и гражданите да се подготвят за покачващи се нива на лихвите, а на банките - да обяснят защо правят това по възможно най-достъпния начин.

"Трябва достатъчно внимателно да им се обясни да са готови за по-сериозни разходи за обслужване на кредитите", допълни той.

По думите му предстои банките да инвестират много сериозно в ИТ, което могат да си позволят само големите на пазара.

С тази необходимост, а и с все по-строгите регулации той обясни и процесът на консолидация на банките на българския пазар, а последният пример за подобно сливане са ОББ и СИБАНК.

Може би ще има още консолидации - 22 банки за българския пазар са твърде много, и 15 са много, каза още Ягодин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

2

Nik68

01.06 2017 в 11:11

Нека банките запознат да банкират. Т.е. да търсят клиенти, да ги намират с добри условия по кредитите, а не да се крият зад спецоиалния си статут и да увеличават лихвите.

16008

1

Nik68

01.06 2017 в 11:04

По никакъв начин не разбрах защо смята, че лихвите по кредитите трябва да се повишат. Докога?
 
X

Да помогнем на украинските деца!