Лихвите по депозитите у нас вече са отрицателни

OFFNews Последна промяна на 03 октомври 2021 в 11:11 5487 0

Снимка Pixabay

Отрицателните лихви по депозити за физически лица вече са факт в България. Това е очакван развой предвид ситуацията на банковия пазар коментира пред БНР финансовият анализатор от „Моите пари“ Десислава Николова.

Засега тенденцията се очертава единствено за по-големите суми, но не е изключено след време да се пренесе и към по-малките спестявания. От известно време част от големите банки на пазара не предлагат депозити за физически лица, а вече е факт и такъв с отрицателна лихва, както и по-високи такси за обслужване.

„Тези такси и лихви се отнасят за депозити с по-големи суми. В повечето случаи тези, които са 400 000 лева“, обясни пред БНР финансистът Десислава Николова от портала „Моите пари“.

Николова припомни, че от години фирмените депозити се облагат с отрицателни лихви, тъй като банките от своя страна плащат такава по свръхрезервите си в БНБ. И все пак - когато говорим за физически лица, въпросът е репутационен.

„Много от хората казаха: „да, ама на банките в момента не им трябват пари и съответно не искат нашите спестявания“. Така че, според мен по-интелигентният начин е една банка да спре да предлага депозит, отколкото да налага отрицателна лихва върху него“, коментира тя.

В опит да избегнат стопяването на спестяванията си заради инфлацията, много хора прибягват до инвестиции в недвижими имоти или по-скъпи движими вещи.

„Това не ги защитава от инфлация, но по принцип очакванията за инфлация са доста сериозен фактор, който влияе върху поведението и това, което виждаме, че се случва в момента“, отбелязва още Десислава Николова.

Статистиката на БНБ за август е показателна.

„Има с над 50% намаление в обемите на привлечените средства в банковата система в лева и в евро. Както на месечна, така и на годишна база“, изтъкна Николова и посочи, че тъй като банките ни са свръхликвидни, тази тенденция не застрашава стабилността им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови