КЗП започна проверки за Великден

OFFNews Последна промяна на 01 април 2017 в 19:37 2417 1

Комисията за защита на потребителите (КЗП) извършва интензивни проверки в търговската мрежа и онлайн пространството във връзка с предстоящите Великденски празници. Контролният орган следи за коректността при анонсирането и провеждането на характерните за този период кампании за намаления и промоции. Това обяви председателят Димитър Маргаритов в предаването „Седмицата” по „Дарик” радио.

От думите му стана ясно, че комисията има идея за сформиране на съвместни екипи с представители на Българската агенция по безопасност на храните, на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор и на общините по места за извършване на проверки по пазарите, където се предлагат различен тип стоки, включително и най-често търсените около предстоящите празници през пролетта.

„В обхвата на нашите проверки попада и възможността да се установи произходът на продукта. В противен случай следва санкция. При първоначално нарушение тя е до 30 000 лв., а ако при последваща проверка установим, че отново се прилагат такива нелоялни практики, може да стигне и до 50 000 лв.”, посочи Маргаритов.

По отношение на контрола върху коректността на намаленията той обясни:

„В търговските обекти сравнително лесно бихме могли да направим документална проверка и да изискаме разпечатка от паметта на фискалния апарат, за да установим на каква цена е предлаган даденият артикул в минало време. По закон търговецът е длъжен да е продавал стоката на старата цена поне 30 дни преди намалението. Когато по документи установим, че е вдигнал цената няколко дни преди намалението, това е нелоялна търговска практика. В интернет търговията този принцип не е уреден законодателно, затова ние наблюдаваме онлайн търговците в дните и седмиците преди големите празници и анонсираните от тях кампании. Когато търговецът вдигне цената няколко дни преди намалението и посочва 30, 50 или повече процента нереална отстъпка, ние го санкционираме за нелоялна търговска практика.”

Маргаритов отбеляза, че за първи път от много време насам у нас се радваме на близо четиримесечен зимен туристически сезон и през него не е имало някакви сериозни проблеми.

Засилените инспекции по Черноморието започват през май.

„Където в минали периоди сме констатирали нарушения, ще имаме предварителни проверки, които да установят дали всичко е наред. Има издадени заповеди за временно затваряне на туристически обекти поради липса на категоризация, както и случаи на несъответствие на степента на категория на даденото заведение или хотел и качеството на предлаганите в тях услуги”, каза Маргаритов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12009

1

Nik68

01.04 2017 в 19:44

Проверяват, акции правят, работят, ли работят, а резултата все същия години наред. Цакат ни с "топла бира" ежедневно. Какви ли не боклуци по магазините. Какви ли не боклуци, като суровини в хранителната промишленост. А хората контролират. ли контролират и се скъсват от бачкане.