КЗК проверява Билла за нелоялна конкуренция с олио

OFFNews 15 март 2022 в 18:27 5444 0

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство за нелоялна конкуренция от страна на „Билла България“ при търговията с олио. Решението е от днес.

Докладната записка е във връзка с постъпило в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) писмо от Комисия за защита на потребителите (КЗП) Вх. № ВХР-362/10.03.2022 г., в което се посочва, че в хода на контролната дейност на КЗП през 2022 г. са констатирани случаи на липса на предлагане на хранителни продукти от първа необходимост (преди всичко слънчогледово олио), въпреки анонсирането им в рекламни брошури и интернет страници, и/или недостатъчни складови наличности, които би следвало да са пропорционални на тиражирането на разпространените информационни материали.

Антимонополната комисия е сезирана с цел преценка и евентуално произнасяне за наличие на нарушения на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК).

В постъпили допълнителна информация и доказателства от КЗП (вкл. констативен протокол и седмична брошура) се посочва, че при извършена проверка в началото на месец март 2022 г. в търговски обект на „Билла България“ ЕООД в гр. Монтана е констатирано голямо количество брошури, поставени на входа на обекта, относно стоки на промоционални цени в периода 3 – 9 март 2022 г., включително слънчогледово олио „Реоли“ 1 л. на цена 3,29 лв. за брой.

Констатирано е, че от посочения продукт няма налични количества в обекта, както и липсва информация за потребителите относно предстояща доставка. Налични за продажба са други видове търговски марки слънчогледово олио, които се предлагат на по-високи цени. Също така е установено предлагане чрез етикет в обекта на високоолеиново рафинирано слънчогледово олио „Папас“ 1 л. на цена от 5,29 лв. и информация за „специална оферта“ – 18 % с „Билла карта“ на цена от 4,29 лв. за периода 3 – 9 март 2022 г., като е установено липса на налични количества.

Въз основа на гореизложеното се създават основателни съмнения за евентуално извършено нарушение по глава седма от ЗЗК „Забрана за нелоялна конкуренция“ във връзка с рекламирането, предлагането и продажбата в търговските обекти на „Билла България“ ЕООД на слънчогледово олио.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови