КЗК претърсва офиси на фирми за тонери за таен картел

OFFNews 30 юни 2022 в 15:36 1975 0

КЗК

Снимка Архив

КЗК

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) извършва проверка в офисите на водещи търговци на тонери и други консумативи за печат, съобщават от комисията. 

Проверката е в резултат от извършено предварително проучване за наличие на индикатори за манипулиране на процедури за възлагане на обществени поръчки.

Подаден е сигнал от министъра на финансите Асен Василев за евентуално извършено нарушение от страна на участниците в електронно провеждана централизирана поръчка с предмет "Доставка на тонери и други консумативи за печат за копирни и печатащи устройства".

Комисията е установила, че са налице основателни съмнения за наличие на картел между участниците в провеждани от МФ процедури за възлагане на обществени поръчки и образува производство за установяване на евентуално извършено нарушение от Кооперация „Панда“, „Роел – 98“ ООД, „Ронос“ ООД, „Лирекс БГ“ ООД, „АТС България“ ООД и „Плесио Компютърс“ ЕАД.

Проверката се извършва от служители на КЗК и на МВР след разрешение от Административния съд. От офисите на дружествата ще бъдат иззети копия от документи, съхранявани на хартиен носител, както и дигитални копия от документи и кореспонденция, съхранявани на електронен носител.

КЗК може да освободи от имуществена санкция първото по ред предприятие, което разкрие участието си в картела и предостави доказателства. На второто и следващите по ред предприятия КЗК може да намали имуществената санкция, ако предоставят доказателство, което има съществено значение за доказване на нарушението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови