КЗК глоби Лукойл със 195 млн. лева

OFFNews 05 април 2023 в 12:15 2833 1

Лукойл

Снимка Getty Images/Архив

КЗК глоби Лукойл

КЗК санкционира „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и „Лукойл-България“ ЕООД със 195 милиона лева за злоупотреба с господстващо положение съгласно националното и европейско законодателство по конкуренция, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията. 

Компанията е санкционирана за това, че не допуска други компании до складовете за съхранение на горива. 

КЗК вече санкционира „Лукойл-България“ ЕООД с 67 771 454 лева за злоупотреба с господстващо положение през февруари. Новата глоба е съгласувана с Европейската комисия. 

Сега антимонополното ведомство е установило, че компаниите злоупотребяват с господстващо положение на пазара на съхранение на автомобилни горива, като не предоставят достъп на вносители и производители на автомобилни горива в собствени данъчни складове. А също ограничават вноса по море чрез блокиране на данъчните складове, свързани с пристанищните терминали "Росенец" и "Петрол - Варна". Освен това не са предоставяли достъп до нефтопродуктопроводите на групата за транспортиране на горива на други производители и вносители. Това може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите, като ограничи вноса на автомобилни горива в страната, пише в мотивите си комисията. Тя обяснява образуваното антитръстово производство със социално-икономическата значимост на горивата поради прякото им въздействие по отношение на цените на стоките и услугите. В хода на производството е установила конкурентни проблеми, свързани с достъпа до данъчни складове, поради което е фокусирала проучването върху този въпрос.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

05.04 2023 в 13:22

А на едни убавци цялата им предизборна кампания за току-що приключилите избори се крепеше на оплюване на КЗК. Те щели да я яхнат и да оправят конкуренцията! Да, ама 95% от работата на комисията са спорове за обществени поръчки, ма убавците не се свеняха да послъгват...