Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Кристалина Георгиева: Коронавирусът ще се отрази зле на световната икономика

OFFNews 31 януари 2020 в 09:55 1680 1

Епидемията от коронавирус ще се отрази зле върху световната икономика, особено през първото тримесечие на годината, смята управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, предаде БТА.

"Да го кажем така: през това тримесечие твърде вероятно ще има отрицателни последици", заяви Георгиева на конференция на вашингтонския Център за глобално развитие.

"Би било безотговорно да се спекулира какво ще последва", допълни тя и напомни за епидемията от коронавируса ТОРС (Тежък остър респираторен синдром), който зарази 8000 души и взе 774 жертви в периода 2002-2003 г.

"Тогава настъпи краткосрочно забавяне на растежа, а след това той се възстанови. Дали такъв ще е случаят и този път? Това е много трудно за прогнозиране", заяви Георгиева. И подчерта, че "непосредствените последици са очевидни", като посочи положението с транспорта, туризма, индустрията в Китай и по-общо в Азия.

Вчера Световната здравна организация обяви коронавируса за глобална заплаха.

"Засега е рано да се прави оценка на последиците на коронавируса за световната икономика, но не е твърде рано да се каже, че живеем в свят, който все повече е подложен на различни сътресения. Политиците трябва да свикнат да са подготвени, да вземат мерки за превенция и да реагират на съвсем ранен етап, независимо дали става дума за пандемия, климатичен шок или геополитически напрежения", каза още Кристалина Георгиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

01.02 2020 в 04:59

Но добре за тоя-оня, също като еболата на негърът, как му беше името. Обама ли, как беше. Макар че, келепирът беше по-малко, отколкото очаквахте.
Лелче, айде да спреш да смърдиш чак толкова шумно, а?
Разбирам че се кефиш, но от местната епидемия до пандемията, има много път. И ХІV век е бил отдавна.
Измамници(((
 
X

Подкастът на OFFNews