Кредитори запорираха милиони на БДЖ, ще разпродават 25 мотриси и 1200 вагона

Светослав Метанов Последна промяна на 30 май 2018 в 15:45 15493 2

Център нападателят на футболните аматьори от "Локо БДЖ" и изпълнителен директор на БДЖ Владимир Владимиров.

Преди дни милиони левове са запорирани по сметките на БДЖ-Пътнически превози от кредиторите на жп превозвача по втория облигационен заем, научи OFFNews.

Новината бе потвърдена от председателя на Съюза на железничарите в България към КНСБ Петър Бунев.

"Така е. Неофициално научих, че сметките са запорирани и че кредиторите на жп компанията са предприели решителни действия за това да си получат просрочените заеми", заяви Бунев пред OFFNews.

От пресслужбата на БДЖ обещаха официален коментар на случващото се.

За късмет на ръководството на жп компанията запорът е дошъл след като са били платени заплатите, така че поне в близките дни не се очаква социално напрежение сред служителите. Какво ще се случи по-нататък не е ясно.

Запорът на сметките на "БДЖ-Пътнически превози" се дължи на факта, че дъщерното дружество е солидарен длъжник на получателя на заема "БДЖ Холдинг". По него са останали около 60 милиона лева главница и още тридесетина милиона лева лихви за просрочия.

Облигационерите обаче са решени да не търпят повече отлагания на плащанията за неопределено време и настояват за точен график в кратки срокове за изплащането на дълговете.

В противен случай те заплашват, че най-накрая ще пристъпят към разпродажба на имуществото на жп компанията. Ако изпълнят заканата си БДЖ на практика ще спре да работи, защото сред обезпеченията са над 1200 вагона на БДЖ-Товарни превози (две трети от всички в движение), както и 25-те дизелови мотриси "Дезиро" от "Сименс", които са най-новият подвижен състав на държавната компания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8505

1

Vitku

30.05 2018 в 16:34

Лошо няма. Това спонсорирано от българския народ недоразумения - е редно да изчезне. С превоза на пътници ще се заемат частни компании, като качеството ще нарастне.

За съжаление премиера-слънце вероятно веднага ще се разпореди държавата да покрие липста, нали е по PR-а за наша сметка.
 
X