Кредитният мораториум приключи: как да рефинансираме кредитите си?

OFFNews 26 април 2021 в 15:06 2325 0

Рефинансирането може да е добър ход, ако изпитвате затруднения да изплащате няколко кредита едновременно, стига да си поставите ясни цели

Консолидирането на няколко вида задължения е една удобна възможност, от която бихте могли да се възползвате, ако всеки месец бюджетът ви се задъхва при покриването на вноските.

Трябва обаче да си поставите ясни цели и да се запознаете с важните въпроси около евентуалното рефинансиране:

Какво ще постигнете

Обикновено лихвата е един от стимулите да вземем решение за рефинансиране на даден заем. Съществува опция и да оптимизирате погасителния си план, или ако става дума за ипотека, поскъпналият имот да се превърне в коз при обезпечението на кредита.

В дългосрочен план ще спестите от разходите за лихва, това е основният мотив. Като вариантът е и да погасите настоящия си заем, като изтеглите нов на същата стойност, но за по-дълъг срок, намалявайки по този начин ежемесечната си вноска. Гъвкавите условия ви предоставят избор – от фиксирана лихва да преминете на плаваща, или обратното.

Популярни стратегии и полезни ходове

Според нуждите на кредитополучателите са и различните възможности за рефинансиране. Мнозина се спират на класическия вариант: теглят нов заем, погасяват със сумата настоящия си, договарят погасителен план с по-ниски вноски, по-дълъг или по-кратък срок.

Кешаут рефинансирането залага на част от стойността на имота, която е използвана да финансира обезпечението на заема. Ако сте изтеглили ипотечен кредит преди няколко години, цената на апартамента е била една, а сега се е повишила с минимум 10-20 хиляди лева. Може да изтеглите нов кредит, с който ще покриете останалата главница и ще използвате разликата за други потребности на семейството, ремонт или образование.

Кешин е стратегия, при която погасявате част от задължението си и успявате да намалите вноската си в перспектива. Тук зависи от размера на средствата или от финансовите източници за тях, с които разполагате и бихте могли да вложите – с идеята да спестите в бъдеще.

Обединяването на стари задължения, както и разсрочването им във времето, също е полезно не само заради удобството, но и с оглед на изгодната лихва, от която може да се възползвате.

Разумна преценка и информираност

Ако годишният процент на разходите ви е нула, тоест сте уцелили период на промоция с безлихвен кредит, рефинансирането не е удачно.

Подберете и точния момент, действайте тогава, когато сте платили месечните си вноски по сегашните задължения. Така ще си осигурите достатъчно време да преминете през необходимите етапи и да разпределите получените средства.

Изисквайте извлечение за изплатените кредити, за да си гарантирате спокойствие, че не са налице висящи плащания, които впоследствие да ви изненадат неприятно.

В платформата Кредипорт може да получите безплатен съвет за най-подходящия за вас вариант за кредит, според нуждите ви. Не губете време!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови