КПКОНПИ поиска отнемане на имущество за над 3 млн. лв. Общинар гласувал за собствената си автолиния

OFFNews Последна промяна на 23 април 2020 в 12:36 1637 0

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) реши да внесе в Софийски градски съд искова молба за отнемане на имущество на стойност 3 025 500 лв.

Искът е срещу М. Т., която в периода 2 февруари 2011 г. до 25 март 2011 г., в съучастие с И.Д., е получила сумата от 967 319 евро с левова равностойност 1 891 911 лв. чрез документна измама. Сумата представлява отпуснат банков кредит от Българска банка за развитие (ББР) на фирма „М.Т.И-2000“ ЕООД.

Съучастникът на М.Т. бил упълномощен от представителя на фирмата – бенефициент на кредита, след което двамата съизвършители изготвили неистински документи, които представили пред банката.

За М. Т. е установено също, че в периода от 18 март 2011 г. до 2 юни 2011 г. противозаконно е присвоила суми от дружество, на базата на нотариално заверено пълномощно, без да има основание за това. Изтеглената сума от банкови клонове в столицата е в размер на 3 010 000 лв. За обсебването в особено големи размери М. Т. е с повдигнато обвинение от прокуратурата.

КПКОНПИ е взела отношение и по отношение на Румен Пачов – общински съветник в Сандански, мандат 2015 - 2019 г. и член на Постоянната комисия по обществен ред, сигурност и транспорт към този общински съвет.

Румен Пачов е регистриран и като едноличен търговец, с предмет на дейност транспорт и превоз на пътници. За периода 2013 – 2018 г., притежаваните от него автобуси са обслужвали множество маршрутни линии от общинската пътна мрежа. Въпреки това, общинският съветник е участвал в заседание на постоянната комисия по транспорт и в приемане на предложение за утвърждаване на транспортна схема на Община Сандански, а след това и в заседанието на Общинския съвет, като е гласувал „за“ тази схема за превоз на пътници.

Така е упражнил правомощия в свой частен интерес – част от автобусните линии са обслужвани по договор от него самия, като едноличен търговец. Наложени са глоби с общ размер на 10 000 лв.

По компетентност на СЕМ бе препратен сигнал с твърдения, че член на Управителния съвет на БНТ за периода 2017 – 2020 г. е осъществявал ежеседмични пътувания в чужбина, като самолетните билети са били заплащани от частно дружество с интереси в БНТ. Комисията няма право да се произнася по такъв сигнал, тъй като съобразно ЗПКОНПИ лице, заемащо висша публична длъжност е само генералният директор на БНТ, но не и членовете на УС на националната телевизия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови