Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Концесията на летище София започва отново през септември

OFFNews 15 юни 2017 в 11:03 2481 0

Концесията на летище София започва отново през септември

Процедурата за концесията на летище София вероятно ще бъде стартирана отново през септември. Това каза пред журналисти транспортният министър Ивайло Московски.

По думите му в сряда са проведени разговори с Европейската банка за възстановяване и развитие и със Световната банка, а следващата седмица ще има и с Европейската инвестиционна банка. "И от трите банки ще чакаме оферти за консултант по този проект", каза министърът. 

Московски ще настоява за запазване на начина, по който е определена предишната процедура, преди нейното спиране от служебния кабинет, а именно с по-голямо авансово плащане от страна на концесионера.

"Тези пари са ни необходими за оздравяването на БДЖ", припомни той. Московски каза още, че одобрената държавна помощ за националния превозвач е от 230 млн. лева, само за покриване на предишни дългове, и още толкова ще бъде авансовото плащане от концесионера.

Концесията беше спряна от служебното правителство на Огнян Герджиков. Анализ на процедурата установил, че държавният интерес не бил гарантиран. 

Отдаването на най-голямата аерогара у нас на частен инвеститор премина през серия от скандали. Срещу процедурата се обявиха работещите на летище София, а условията на сделката бяха меко казано странни. По условие бъдещият концесионер трябваше да внесе авансово 550 милиона лева, които да отидат за покриване на дълговете на БДЖ - операция, за която е необходимо разрешение от страна на Еврокомисията, каквото няма.

Един от най-сигурните участници в процедурата бе турската инфраструктурна компания Limak Holding, която се очакваше да подаде оферта заедно с руската банка ВТБ, която е акционер във "Виваком" и бивш мажоритарен собственик на "Булгартабак холдинг".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews