Компенсациите за бизнеса може да се удължат

Хипотетично е възможно цената на горивата да надскочи и 3 лв. за литър, смята министърът на енергетиката Александър Николов

OFFNews 06 март 2022 в 10:12 1661 0

Предстои да бъде разгледана възможността за удължаване на компенсациите за бизнеса заради скъпия ток, това ще бъде обсъдено с вицепремиера и финансов министър Асен Василев, обяви министърът на енергетиката Александър Николов в ефира на Нова тв. 

"Има няколко събития, които влияят пряко върху цената на електроенергията и природния газ. Едно от тях е конфликтът в Украйна. Планирането на компенсациите за бизнеса трябва да бъде съобразено с контекста на геополитическата ситуация. Ще бъде разгледана възможността за удължаване на компенсациите", обясни той.

Според Николов няма причина да се очаква повишение в цената на електроенергията след отпадане на наложения мораториум. Ще бъдат приложени всички инструменти, за да няма поскъпване към крайните потребители.

"Евентуално удължаване на мораториума е решение на НС, с което ние ще се съобразим", подчерта министърът.

Той смята, че е добра идея и въвеждането на диференцирана ставка за тока и подкрепа за наистина нуждаещите се. Но подпомагането трябва да е точно и ясно, за да има необходимия ефект.

И Александър Николов смята, че проблем с количествата горива към момента няма. Той обаче се застрахова, че "в средносрочен и дългосрочен план хипотетично е възможно цената на горивата да надскочи и 3 лв. за литър". Това няма да се случи, ако бъде прекратен конфликтът в Украйна. Министърът подчерта, че правителството прави необходимото, за да не се стига до допълнителен ценови скок.

По думите му таван на цената на горивата не е мярка, която се обсъжда.

За искането на ГЕРБ да бъде освободено гориво от Държавния резерв Николов заяви, че подобно настояване е неоснователно.

"Не сме в ситуацията, в която трябва да се използват държавните резерви. Не е необходимо да се освобождава резерв, количествата са достатъчни", бе категоричен Александър Николов и допълни, че доставките на газ към страната ни са нормални.

"България няма да остане без природен газ. Изследваме всички алтернативни доставчици и трасета, има варианти да бъдат избегнати рискове", увери енергийният министър.

Николов препотвърди информацията, че България ще изгражда допълнителни ядрени мощности.

"Такава ще бъде изградена в АЕЦ „Козлодуй”. Но стари реактори няма да бъдат възобновявани", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови