Компанията майка на фалиралата американска банка SVB търси защита от фалит

OFFNews 17 март 2023 в 15:24 2622 1

Silicon Valley Bank

Снимка Getty Images

Silicon Valley Bank

Компанията майка на фалиралата американска банка Silicon Valley Bank подаде молба за защита от фалит по глава 11 от Кодекса за несъстоятелността на САЩ, предаде АП.

Дело, заведено съгласно глава 11 от Кодекса за несъстоятелността на Съединените щати, често се нарича "реорганизационен" фалит. Обикновено длъжникът остава „в притежание“, има правомощията и задълженията на попечител, може да продължи да управлява своя бизнес и може, с одобрение от съда, да вземе нови пари назаем.

SVB Financial Group, заедно с нейния главен изпълнителен директор и с главния финансов директор, бяха атакувани тази седмица в колективен иск. В него се твърди, че компанията не е оповестила информация за рисковете, които бъдещите увеличения на лихвените проценти биха създали за нейния бизнес.

SVB Financial Group вече не е свързана със Silicon Valley Bank, след като Федералната корпорация за гарантиране на депозитите пое контрола върху управлението ѝ. Колапсът ѝ беше вторият най-голям банков фалит в историята на САЩ от 2008 г. насам.

Наследникът на банката, Silicon Valley Bridge Bank, се управлява под юрисдикцията на ФКГД и не е включен в документацията по глава 11.

SVB Financial Group твърди, че разполага с приблизително $2,2 милиарда ликвидност.

"Процесът по глава 11 ще позволи на SVB Financial Group да запази стойността си, докато оценява стратегическите алтернативи за своите ценни бизнеси и активи, особено SVB Capital и SVB Securities“, каза Уилям Костурос, главен директор по преструктурирането на SVB Financial Group, в изявление в петък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!