Quantcast

Комисията за финансов надзор даде Исторически парк на прокуратурата

OFFNews Последна промяна на 25 юли 2019 в 14:25 3903 1

Комисията за финансов надзор (КФН) е предала на прокуратурата данните от своя проверка на атракциона "Исторически парк" край Варна, съобщиха от капиталовия регулатор.

Въпросното съоръжение набира пари за доизграждането си, като продава акции на хора, които вярват в рентабилността на проекта. 

Според КФН обаче има вероятност на лицата, придобили от акциите на дружеството, да се предоставя заблуждаваща информация, че заплатената от тях стойност за акциите постъпва в дружеството за реализация на самия проект „Исторически парк“, а не по сметка на акционерите – прехвърлители.

Ето и цялата позиция на комисията:

Комисията за финансов надзор (КФН) инициира проверка на „Исторически парк“ АД. След като анализира публично оповестената информация за проекта, налична в интернет пространството, електронни медии и социални мрежи, както и в Търговския регистър, Комисията излезе с аргументирано становище по казуса.

Проверката на КФН установи, че прехвърлянето на наличните акции на "Исторически парк" АД се осъществява между частноправни субекти. Респективно правоотношенията, които възникват между тях също имат частноправен характер. Комисията за финансов надзор няма правомощия по отношение на тях, тъй като тя има правомощия единствено при публично предлагане на безналични ценни книжа.

Според становището на КФН, има вероятност на лицата, придобили от акциите на дружеството, да се предоставя заблуждаваща информация, че заплатената от тях стойност за акциите постъпва в дружеството за реализация на самия проект „Исторически парк“, а не по сметка на акционерите – прехвърлители. 

„За установяване или отхвърляне на това предположение, с мое решение, резултатите от проверката на всички факти и обстоятелства, свързани с правоотношенията, възникващи между дружеството и неговите акционери, са изпратени за запознаване и преценка за последващи действия от страна на Прокуратурата на Република България.“, каза председателят на КФН – г-н Бойко Атанасов.

Ролята на КФН е да осъществява стриктен и навременен надзор, да бъде обективна и безпристрастна, работейки в интерес както на бизнеса, така и на гражданите. Основните цели на КФН са да осигурява защита на инвеститорите в ценни книжа, включително чрез създаване на условия за повишаване на тяхната информираност за капиталовия пазар, създаване на условия за развитието на справедлив, открит и ефективен капиталов пазар и поддържане на стабилността и общественото доверие в него.

Първата копка на историческия парк край Варна беше направена на 11 юли 2017 г. Атракционът е изграден върху площ от 130 декара. В него хронологично са пресъздадени различни епохи от развитието на човешката цивилизация, оставили отпечатък по нашите земи, предлагат се тематични атракции, съчетани с възможности за хранене, отдих и провеждане на различни развлекателни мероприятия. Обектът се очаква да бъде завършен окончателно след 3 години като в него трябвало да достигнат 50 млн. евро

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2006

1

Резос

18.10 2019 в 23:20

Прокуратурата няма да спре тази нагла пирамида защото те се отчитат на " Герб", но благодарение на статиите които излязоха от разни вестници вече няма нови балъци и е въпрос на време да се разпадне. Първият им туристически сезон е пълна катастрофа а вторият просто не виждам кой ще дойде изобщо. Просто сектата на алчните са обречени защото са кръгли идиоти и нямат хал хабер от истински бизнес.