Коледни добавки за пенсионерите най-вероятно ще има

Защо МФ отново залага дефицит в бюджета за 2019 г. при превишение през 2018-а? Това е 'своебразен буфер', отговори Владислав Горанов

OFFNews Последна промяна на 25 октомври 2018 в 14:05 4013 2

Коледни добавки за пенсионерите най-вероятно ще има, прогнозира министърът на финансите Владислав Горанов.

"Работим върху това, правят се изчисления. Вижда се, че от трансферите за Държавното обществено осигуряване е реалистично да се очакват спестявания, което да даде възможност на правителството в тази посока", каза Горанов.

Той смята, че до средата на ноември ще има пълна яснота.

Ако добавки има, те ще бъдат изплатени заедно с декемврийските пенсии в началото на последния месец от 2018-а.

Днес Горанов и социалният министър Бисер Петков представят проектобюджета за догодина пред Координационния съвет на КНСБ. Още преди да ги чуе в сутрешния блок на БНТ президентът на синдиката Пламен Димитров се изказа ласкаво за план-сметката на държавата с думите, че "сегашният бюджет в най-голяма степен се доближава до исканията на синдикатите, в сравнение с останалите бюджети досега".

Учудване в проекта предизвика факта, че за пореден път държавата завършва годината с превишение, но залага за следващата година дефицит. Това бе обяснено от финансовия министър по следния начин:

"Нека приемем, че този дефицит, това планирано превишение на разходите над приходите е своеобразен буфер за по-неблагоприятно развитие на икономиката от очакваното. Не виждам нищо драматично. Виждате, че стратегията за управление на дълга показва, че до 2021 г. равнището на дълга спрямо БВП ще намалее, достигайки до около 17 на сто".

Ако следващата година самите те, изпълнителната власт, изпълнела всички набелязани мерки за подобряване на събираемостта, първите допълнителни приходи щели да отидат за погасяване на този дефицит.

Рисковете пред икономиката на България не са малко, основно външно политически: "нестандартната геополитическа ситуация" в контекста на набиращата сила търговската война между Европа, САЩ и Китай; заявката за денонсиране на ядреното споразумение между САЩ и Русия; девалвацията на турската лира; повишението на цените на енергоносителите, което създава инфлационен натиск в краткосрочен план.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5430

2

Stifen

25.10 2018 в 15:07

никакви кинти за пенсиите! Докато фърлят хилядарки на мангалите през джамовете - и тия пенсии са им много. Бати Бойко да ги намали наполовина - а спестените пари да даде на Шкембе Войвода - да си плати една вечеря с Наоми кембъл, па дано му излезе късметя. Нема само фатмака да плаща за кеф с държавни пари, хама ха!