''Когато ядяха заедно торта, Борисов можеше да обясни на Курц, че мигрантите не идват от България''

OFFNews 05 януари 2024 в 10:18 4060 2

Атанас Пеканов

Снимка ГНЕС/Надежда Пеева

Атанас Пеканов

Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц разви тезата, че голяма част от мигрантите идват в страната по Балканския маршрут. Борисов разказва как тогава е имало нулева миграция, а тази теза се зароди по негово време. Борисов тогава често се срещаше с Курц и когато ядяха торта, можеше да му обясни, че мигрантите не идват от България.

Това коментира пред bTV Атанас Пеканов, бивш вицепремиер по управление на европейските средства в първото и второто служебно правителство на Стефан Янев. Пеканов обясни, че австрийците се притесняват, че прекалено много хора от целия свят идват в тяхната добре развита държава, с висока социална система.

Той прогнозира, че вътрешнополитическата обстановка в Австрия е по-добра сега, отколкото ще бъде занапред, затова сега е моментът за приема в Шенген. Според него решението за "сухопътния Шенген" е трябвало да се договори сега, но е било оставено за някакъв период, който най-вероятно ще бъде по-лош за България.

Пеканов посочи, че тази година в седем европейски държави ще се проведат национални избори и тъй като нямаме споразумение за цялостното ни приемане в Шенген, всяка от тях би могла да си промени мнението и да ни постави нови изисквания.

Бившият вицепремиер е на мнение, че най-важното са сухопътните граници, а приемането ни в Шенген по въздух и вода е чисто символично. Той определи приемането на България в Шенген по въздух и вода като частичен успех.

По повод влизането на България в еврозоната Пеканов също не е оптимист:

"Не съм сигурен, че ще можем да станем пълноправен член скоро. Има си правила за конвергентния доклад. България в момента не покрива инфлационния критерий. В Европа инфлацията спадна много бързо – вече е на около 2,5%, а в България остава над 5%. Инфлацията ни трябва да е близка до добре справящите се страни в Европа, а не е."

Атанас Пеканов напомни, че преди две седмици премиерът Николай Денков реагира на допълнителните условия на Австрия, като каза, че е неприемливо да влезем единствено по въздух и вода, ако няма ясна дата за сухопътните граници. Седмица по-късно обаче съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че дори да няма дата трябва да влезем автоматично и да няма ново решение, когато изпълним условията.

"Преди няколко дни се оказа, че и с това не се преборихме. За другото решение нямаме яснота", добави Атанас Пеканов.

Според него България няма да вземе цялата сума по Плана за възстановяване и устойчивост, защото част от приетите за целта не отговарят на обещаното.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

2

Far Rider

12.01 2024 в 13:24

С голямо съжаление трябва да отбележа, че тоя многознайник има право за някои неща. Голяма част от имигрантите идват от България по добре организирани и контролирани от държавната мафия канали. И всички го знаем, но сме свикнали някой друг да ни е виновен.

1005

1

eagle60

05.01 2024 в 10:42

Да, поредния многознайко от служебните правителства. Активиран да плюе. Той всъщност какво е сътворил като вицепремиер
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки