Кога се прави застраховка “Гражданска отговорност”

OFFNews 24 януари 2020 в 15:24 2444 0

Това е застраховане от задължителен тип, което следва да се сключи от всеки гражданин на територията на България, който притежава превозно средство.

При нея, в случай на инцидент, причинен от ваша страна, застрахователната компания има за задача да изплати щетите на пострадалия. Всяка имуществена и неимуществена повреда, която произлиза от инцидента, подлежи на обезщетение, дори в случаите, когато не е била предвидена.

Може би се питате “защо ми е да плащам нещо, което не ползвам” и отговорите на въпроса ви са няколко. Първо, застраховка “Гражданска отговорност” е абсолютно задължителна, второ, тя ви осигурява спокойствие при настъпил инцидент от ваша страна, по една или друга причина.

Застраховка “Гражданска отговорност” покрива:

- Вреди - имуществени или неимуществени, породени от телесно повреда или смърт;

- Вреди, които са причинени на собствеността на друго лице;

- Пропуснати ползи, които представляват пряк и непосредствен от повредата;

- Разумно направени разходи, свързани с предявени претенции по предните три точки, включващи още разноски на застрахованото лице в съда.

Къде да проверим до кога е валидна “Гражданската отговорност”

Това е застраховка, която се издава електронно. Веднага след нейната регистрация, тя се появява в регистъра. Получавате бланка, на която има номер. Неговото издаване е задача на Гаранционния фонд. Всеки процес става в реално време и след проверка в Гаранционният фонд, ако водите името си там, то тя е валидна. Това, което трябва да попълните, за да проверите е регистрационният номер на автомобила, номера на рамата, номер на стикера и да напишете текущата дата. Съветваме ви малко след сключване на договора да проверите дали сте част от регистъра. В случай, че не откриете името си там, обърнете се към вашият брокер и отстранете проблема. Ако не желаете да правите всичко това, най-лесно е да погледнете стикерът на вашият автомобил - на него ясно е обозначено до кога е валидно застраховането.

Има ли гратисен период

Гратисен период има и той е в рамките на 15 дни. След неговото изтичане, в случай че не сте подновили, прекратяването на вашата полица се извършва автоматично. Имайте предвид, че компания, към която сте сключили своята застраховка, не е длъжна да ви предупреждава при изтичане на периода. Следенето на крайните дати е ваше задължение, което ви съветваме да спазвате стриктно и навреме. Срокът на застраховката “Гражданска отговорност”, която, отново споменаваме, е с наложителен характер, е в годност една застрахователна година, състояща се от 12 последователни месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови