КНСБ предлага 300 лв. минимална и 1400 лв. максимална пенсия

OFFNews 29 септември 2020 в 16:08 3738 0

Минималната пенсия да бъде 300 лв., а максималната - 1400 лв. Това предлага Конфедерацията на независимите синдикати в България, стана ясно от интервю на Ася Гонева за БТА.

Гонева обясни, че от синдиката предлагат цял пакет от промени, които да доведат до увеличаване на всички пенсии в България. 

КНСБ предлага от 1 януари 2021 година да се увеличат базовите параметри на входа на системата, като увеличението е на основата на процентното увеличение на минималната работна заплата, заложено от правителството с 6.56%, което го качва на 3200 лв.

От синдиката смятат, че минималният осигурителен доход за самоосигуряващите трябва да стане от 610 лева на 650 лева, както е планирано, а минималният осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите да стигне поне 450 лева. 

Гонева смята, че с тези промени ще има приличен ефект върху приходите - около 80 милиона лева.

Минималният размер на пенсиите трябва да е обвързан с минималната работна заплата и да стане 45% от нея, като изчисленията сочат, че при този процент на обвързване, минималната пенсия трябва да стане 292.50 лева при 650 лева минимална заплата, обясни Гонева. 

По думите й КНСБ "няма да се разсърдят, а ще бъдат удовлетворени, ако политиците закръглят заложеното в програмата си на 300 лева за минималните пенсии".

Това ще осигури увеличение със средно 20 на сто на пенсиите на поне на 1 милион и 100 хиляди души, добави Гонева. 

КНСБ предлага нови правила за следващата година и при осъвременяването на пенсиите - диференцирано увеличение по швейцарското правило, като пенсиите между новия минимален размер, който се очаква да е 300 лева, и линията на бедност - 369 лева, да бъдат осъвременени по-чувствително - с около 10%.

Според Гонева законът допуска осъвременяване да се прави с повече от минималното, получено по т.нар. швейцарско правило - 50% от инфлацията и 50% от ръста на осигурителния доход през предходната година.

"Прогнозите очаквания са за около 5% по швейцарското правило да е стандартното увеличение, като от КНСБ предлагат в диапазона на ниските пенсии до линията на бедност увеличението да е двойно - около 10%", каза още тя. 

От синдиката искат максималната пенсия да е 45% от новия размер на максималния осигурителен доход и така да стане 1440 лева, което ще позволи на над 25 хиляди пенсионери, които в момента са отрязани от тавана, да получат целия размер на пенсията. 

Според Гонева тези промени са неотложни в година като 2021, защото всички финансови институции посочват, че мерките в подкрепа на бизнеса и в подкрепа на доходите на хората трябва да бъдат продължени и през цялата следваща година. Затова от КНСБ предлагат на правителството и на парламента да бъдат направени тези промени, за да се стимулира потреблението и да се подобри адекватността на пенсиите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови