Китай ще строи атомна електроцентрала във Великобритания

OFFNews 21 октомври 2015 в 12:30 3599 2

Великобритания и Китай са напът да подпишат споразумение за изграждането на първата атомна електроцентрала на Острова от 1995 година насам, съобщава Би Би Си.

Електроцентралата може да заработи през 2025 година, а Китай се очаква да покрие 30 процента от цената за изграждането й.

Централата ще бъде изградена от френската компания EDF, в сътрудничество с консорциум, воден от китайската ядрена компания CGN.

Като част от сделката може да бъде включено изграждането на още 2 атомни електроцентрали на по-късен етап.

В случай на споразумение между двете страни това ще се превърне в най-голямата външна инвестиция, правена в историята на Великобритания.

Същевременно правителството беше разкритикувано от опозицията заради високата цена на електричеството, което ще произвежда централата. 

Споразумението е за 92.50 паунда за мегават час, което е над два пъти повече от сегашната цена на тока в страната.

От своя страна управляващите защитиха сделката, изтъквайки, че инвестицията ще отвори 25 хиляди нови работни места. Очаква се новата ядрена електроцентрала да произвежда електричество, достатъчно да захрани 6 млн. домакинства.

В момента президентът на Китай е на посещение в Лондон и ще се срещне с премиера Дейвид Камерън.

Очаква се по време на 4-дневната визита да бъдат сключени сделки между двете страни на стойност повече от 30 млрд. паунда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!