КФН на съд заради отнетия лиценз на "Глобал маркетс"

Александра Маркарян 29 юли 2014 в 15:59 3648 0

Инвестиционният посредник "Глобал маркетс" ООД даде на съд Комисията за финансов надзор заради започнатата от КФН процедура по отнемане на лиценза. Решението на Комисията е от 14 юли, а мотивът бе всяване на банкова паника чрез разпространяване на слухове, довела до масовото теглене на средства от Първа инвестиционна банка.

В жалбата си до ВАС от 25 юли 2014 г. от управляваното от Йордан Моллов дружество "Глобал маркетс" обжалват решение 651 от 14 юли 2014 г. на КФН с мотива, че по-рано сами са решили да прекратят дейността си и още на 27 март 2014 г. сами са поискали от Комисията започването на производство за отнемане на лиценза, но не заради нарушения, а заради прекратената дейност.

В текста на жалбата се разяснява, че след като "Глобал маркетс" поискали прекратяване на лиценза, от КФН изискали от тях да предприемат определени действия и да предоставят редица документи и разпорежданията били изпълнени, но и до днес производството не било приключено.

Вместо това КФН започнала нова процедура, отново за отнемане на лиценза, но вече на друго основание - "системни административни нарушения на Наредба 35" (за капиталовата адекватност и ликвидността на инвестиционните посредници) и нарушения на Наредба 38 на управителя на дружеството Йордан Моллов. В инвестиционния посредник получили писмо за откритото производство на 30 юни - близо три месеца, след като сами били поискали отнемане на лиценза заради прекратяване на дейността.

Според инвестиционния посредник решението от 14 юли нарушава Административнопроцесуалния кодекс (чл. 146, т.3) и той иска отмяната му от съда. Според "Глобал маркетс" са нарушени принципът на съразмерност  (чл. 6 на АПК) и изискването за еднакво третиране на сходни случаи. Те са категорични, че не е обосновано започването на втора процедура при открита, но неприключена първа процедура, както и дават примери с редица инвестиционни посредници, срещу които КФН е започнала производства за системни нарушения, но чиито лицензи не са били отнети.

OFFNews изпрати запитване до КФН във връзка с жалбата на инвестиционния посредник. Все още нямаме отговор от Комисията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови