КЕВР даде лиценз за търговия с природен газ на Валентин Златев

OFFNews Последна промяна на 29 юли 2021 в 15:12 3788 0

Снимка Архив

На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение за издаване на лицензия на „Енергико Трейдинг България“ ООД за „търговия с природен газ“.

Управител на дружеството и акционер в него е бизнесмена Валентин Златев, преди в ръководството на "Лукойл България". Комисията счита, че „Енергико Трейдинг България“ ООД притежава финансови, технически възможности, материални, човешки ресурси и организационна структура за осъществяване на тази дейност, съобщиха от КЕВР. 

В заявлението на дружеството е поискано лицензията да бъде за максималния срок от 35 години, основанието е сключен дългосрочен договор за доставка на природен газ на изходен пункт на газопреносната мрежа със стратегически клиент с национално значение. 

КЕВР обаче издаде на „Енергико Трейдинг България“ лицензия за 10 години. Мотивите: Развитието на пазара на природен газ е изключително динамично, както в България, така и в региона, и не може да бъде направена реалистична прогноза на пазарната адекватност на компания за по-дълъг период.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови