Каримански: За актуализация на бюджета са необходими 3 седмици

OFFNews Последна промяна на 19 август 2021 в 08:27 4000 0

Любомир Каримански

Снимка БТА/Христо Касабов

Любомир Каримански

Реалистичният срок за актуализация на бюджета е до три седмици. Това заяви пред БНР Любомир Каримански, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси, депутат от "Има такъв народ".

"Ако има избори 2 в 1, парламентът и президентът трябва да договорят това. Министърът на финансите (Асен Василев - б.р.) беше ясен - това, което е предвидено в бюджета, е за избори 2 в 1, при необходимост изборите да са в три последователни дни, министърът трябва да даде разчет колко би струвало това", посочи той.

Според Каримански все още не е отпаднал вариантът за правителство с третия проучвателен мандат.

"В парламента има достатъчно депутати, освен ИТН, които могат да направя това", смята народният представител.

Председателят на парламентарната бюджетна комисия беше категоричен, че работата ѝ ще бъде отговорна и експертна, независимо колко дълъг ще бъде животът на 46-ото Народно събрание.

"Всички държави в Европа се готвят за бежанска вълна, ние също трябва да имаме готовност. В бюджета в момента липсват информация и данни за разходи, които могат да бъдат заделени за справяне при евентуален бежанския натиск. Това трябва да го направи министърът на финансите. Той сам каза, че между първо и второ четене на бюджета трябва да се направят разчети и анализи за това какви средства са необходими при бежанска вълна към България", каза Каримански.

По думите му трябва да се предприемат действия осигурените ваксини срещу Covid-19 да бъдат използвани.

"А ние сме готови да похарчим пари за нови ваксини, които тепърва ще бъдат доставени в България. Какво ще правим тези ваксини. Наясно ли сме как ще се осигури ваксинационният процес, тъй като той ще повлияе и на икономиката. Всичко, което може да бъде направено в актуализацията на бюджета, за да има действаща икономика в следващите месеци, е във връзка с това какви мерки ще вземем като превенция", посочи той.

Каримански коментира възможността за компенсации за бизнеса при Covid вълна, като подчерта, че няма как да се изливат средства там, където не могат да бъдат дадени осезателни резултати за ефекта в икономиката.

"Корупционните схеми са най-големият бич за България", каза още той.

Според него за актуализацията на пенсиите е важно да не бъде взривен бюджетът за 2022 г., а да има устойчиво нарастване и през следващите години.

"При нас, в ИТН, воля за актуализация на пенсиите има", посочи Каримански.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови