Каримански от ИТН: Твърдо сме за приемането на еврото

OFFNews 02 юни 2022 в 08:55 2264 1

Каримански

Снимка БГНЕС Архив

Твърдо сме за въвеждането на еврото, каза Любомир Каримански от ИТН.

Твърдо сме за въвеждането на еврото. Това заяви в сутрешния блок на БНТ Любомир Каримански, депутат от ИТН и председател на бюджетната комисия в НС.

Необходимо е обаче да има широкомащабна информационна кампания, да се изпълнят определени критерии, да се дефинират ползите и рисковете, допълни Каримански.

По думите му оперативно и технически сме готови, но най-неподготвени сме на политическо ниво, тъй като липсва следването на стратегически план за еврото.

Каримански показа хърватската стратегия за приемане на еврото, която е разработена април 2018 г. Според него и в България е имало наченки за такива планове през 2017 г. и 2018 г., но около пандемията фокусът е бил изместен.

В един такъв план важно е съдържанието, в него има посочени всички ползи, разходите, рисковете, така че обществото да е спокойно. Това искаме и ние, не е задължително техническият и оперативен план да изостава, ние сме много по-напред с него.

Според Каримански референдумът сам по себе си не работи в полза на гражданите, а ако по темата се използва референдум, то ще се изгуби време. Обществото трябва да е спокойно за плюсовете и минусите от въвеждането на еврото, каза още Любомир Каримански.

Той отчете липсата на действия по закона за КПКОНПИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови