Каракачанов: След приключване на епидемията парите трябва да се върнат в българската икономика

OFFNews 25 март 2020 в 17:51 2427 0

След коронавируса трябва така да бъде завъртяно колелото, че парите отново да се върнат в българската икономика. Като свърши извънредното положение, поне месец ще бъде необходимо на фирмите, за да възстановят дейността си. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред Нова тв.

Той предупреди, че ако фирмите бъдат притиснати от банките, ще фалират.

„Благодарение на мерките, които взе правителството, разпространението на коронавируса е много по-малко от другите държави. Засега основната цел е да предпазим населението, колкото се може по-малко хора да бъдат заразени, а евентуалните жертви – минимални. Но това ще мине. Отсега е разумно обаче да се мисли за икономическите мерки“, подчерта Каракачанов.

Според военния министър мерките, които е предприело правителството, са добри. ВМРО, чийто лидер е Каракачанов, предлага по-гъвкав подход, включително и ваучери за туристически курорти. "Основен бизнес в България е туризмът. В момента, в който падне извънредното положение, вместо да се юрнат в чуждите държави, българите да ползват българските услуги“, коментира той.

Каракачанов допълни, че основният ресурс на България е земята, а тя се използва на примитивно ниво, липсва овощарството, животновъдството, зеленчукопроизводството и от там - преработвателната дейност.

„Няма го зеленчукопроизводстово овощарството, животновъдството, няма я и преработвателната промишленост, която да задържи хората в малките населени места. Преди години е имало проучвания, че българската земя може да изхранва население от 32 милиона души. Сега може да ни липсват основни варива като боб и леща", посочи вицепремиерът.

Красимир Каракачанов отново коментира в кои случаи армията би се включила в извънредното положение.

„Веднага можем да изпратим 400 човека от армията за охрана на границата и така да освободим ресурс за МВР. За охрана на АЕЦ „Козлодуй“, да проверява документи, да подпомага МВР“, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови