Кандидатът за финансов министър готви актуализация на актуализацията на бюджета (коригирана)

Въпросът за въвеждане на еврото е кога, а не дали да стане това, обясни Пламен Данаилов

OFFNews 04 август 2021 в 19:55 10484 1

Ревизия на предложената от служебния кабинет актуализация на бюджета предвижда издигнатият от "Има такъв народ" за финансов министър Пламен Данаилов, ако новото правителство получи одобрението на парламента. 

"Актуализацията, която внесе служебният кабинет, не беше съгласувана, включително фискалният съвет към парламента я съгласува с особено мнение. Начинът, по който в момента е представена актуализацията на пенсиите, предполага изключително трудно изплащане на пълния размер. Ще отнеме много месеци ще генерира социално напрежение сред хората", обяви Данаилов пред БНТ.

Той допълни, че това няма да е проблем, защото Народното събрание ще работи през август и "в рамките на много кратко време" ще бъде внесен нов вариант с ясни правила, прозрачни за всички, за да се знае как се харчат парите.

"В България от 2005 г. се говори за въвеждане на програмно бюджетиране. Това значи, че финансирането на дадените цели и задачи е обвързано с ясни и прозрачни критерии. Тази прозрачност ще даде възможност на хората да знаят наистина как се харчат парите", подчерта Данаилов.

Според него това, което се предлага от служебния финансов министър Асен Василев, очевидно е по-лява политика.

"Нашата политика е насочена към хората, към бизнеса, за да може да се получат достатъчно разумни заплати, да се даде възможност на бизнеса да се развива, да има по-голяма събираемост в бюджета и да може да се плащат достойни пенсии на нашите родители", добави кандидатът за финансов министър.

Данаилов посочи още, че преговорите продължават и най-вероятно утре ще има среща с БСП след днешното заседание на Националния съвет, за да научи ИТН какво притеснява социалистите.

Пламен Данаилов напомни и приоритетите на партията си във финансовата сфера:

"Позицията на ИТН е да запази 10% данъчно облагане. Склонни сме да разговаряме за механизъм за въвеждане на необлагаем минимум. Едно от основните неща е вече да вървим към вид помощ, който да е капиталова помощ за бизнеса, тоест държавата да може да предостави капитал, а не дълг с лихви, който да плаща. Мярката 60/40 ще бъде запазена, така че да се съхранят работните места и да се даде реална възможност за грантови схеми. Ще облекчим процедурата, така че да може бързо и лесно парите да стигнат до нуждаещите се", изтъкна той. 

Колкото до въвеждането на еврото Данаилов заяви, че това е доста голям и труден въпрос и той е кога, а не дали да бъде прието еврото.

Кандидат-министърът каза, че има сходство по приоритетите между ИТН, "Демократична България, "Изправи се БГ! Ние идваме!" и БСП. Според него различията са в нюансите и те ще бъдат изглаждани на следващ етап в разговори в парламентарните комисии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови