Камарата на строителите се оплака на президента от министър Комитова

OFFNews Последна промяна на 11 юни 2021 в 12:58 3160 0

Камарата на строителите в България (КСБ) се оплака на президента Румен Радев от служебния регионален министър Виолета Комитова и нейните колеги, начело на финансите, икономиката, околната среда и водите, земеделието и здравеопазването. 

Свидетели сме в последния месец на ескалация на негативните и уронващи престижа на строителния бранш внушения, отправени от министри от назначения от Вас служебен кабинет, твърдят от КСБ. 

В декларацията на организацията пише още:

Само в рамките на един месец, в който арх. Комитова заема поста служебен министър на регионалното развитие и благоустройството, строителният бранш в България изпадна в колапс. Вследствие на създадената от страна на министъра несигурност Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и ресорните ведомства не работят, строителните и монтажни работи не се актуват, разплащания с контрагенти не се извършват. Крайно противоречиви са и действията на министър Комитова, свързани с кадровата политика и направените уволнения и назначения.

Ситуацията в бранша се усложнява и заради спрените действия във всички институции, ангажирани с изпълнението на сключените договори. Блокирани са и всички оперативни програми, които засягат енергийна ефективност, ВиК мрежи и околна среда, транспортна инфраструктура, развитие на селските райони, вследствие на което е създадена реална опасност да се загубят безвъзвратно милиарди евросредства.

Провежданата политика от служебния кабинет е в абсолютен противовес на световната практика за използване на строителството като ключов инструмент за излизане от икономическата криза, възникнала в резултат на пандемията COVID-19.

Във връзка с гореизложеното КСБ призовава:  Да спре негативната кампания, уронваща авторитета на строителния бранш, осигуряващ заетост на близо 250 хил. души, както и използването му за политически цели, Да се активизира работата на държавната администрация, която в момента е блокирана, Министерствата и ръководените от тях ведомства да изпълняват стриктно своите ангажименти по договорите с изпълнителите, Да бъдат разплатени своевременно натрупаните задължения от страна на държавата към бранша, Да продължи работата по програмата за енергийна ефективност и Да не се допуска спиране на стартирали и предстоящи процедури и дейности във ВиК и пътния сектор, както и по оперативните програми – ОПОС, ОПРР, ОПТТИ, ПРСР и ОПРЧР.

От КСБ подчертават, че исканията им не са политически, а "са свързани с необходимостта от нормално функциониране на един от ключовите за икономиката на страната браншове, осигуряващ 12% от БВП. Изпълнението им касае запазването на хиляди работни места, стабилността на приходната част на бюджета, сигурността на банковия и финансов сектор.

От КСБ предупреждават, че ако президентът Румен Радев не предприеме мерки, ще бъдат принудени да защитят "правата на членовете на КСБ и заетите в сектора по всички допустими от закона начини".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X