Quantcast

Качеството на услугите на БДЖ е най-лошото в целия ЕС

OFFNews Последна промяна на 09 декември 2016 в 08:51 18181 3

Българите са най-недоволни от жп транспорта в целия Европейски съюз. Това показва изследване на Еврокомисията, представено в Брюксел.

Според него жителите на Литва, Люксембург и Австрия са най-доволни от влаковете, а освен България сред много недоволните страни са още Хърватия и Румъния. Ситуацията обаче трябва да се промени с приемането на нови жп правила, които ще влязат в сила до 2020 г.

Железопътните оператори от всички страни в Европейския съюз ще могат да работят в България след 2020 г. Това предвижда така нареченият четвърти законодателен пакет на ЕС, който беше приет на първо четене в Комитета по транспорт и туризъм в Европейския парламент.

До няколко дни текстовете ще бъдат внесени за гласуване и в пленарна зала.

"Новите правила в жп транспорта предвиждат четири основни промени – въвеждане на общи стандарти за този вид транспорт за целия ЕС, подкрепа на притежателите на жп инфраструктура, отваряне на вътрешните пазари и поддържане на висококвалифицирани кадри", обясни Костис Йерарис, докладчик към ЕП по транпортните въпроси, цитиран от БНТ.

Европейската комисия определя железниците за приоритетен транспорт в рамките на ЕС.

"Време е да започнем да реагираме не след като нещо се случи в жп сектора, а превантивно. Железопътният транспорт е в пъти по-екологичен от авиацията, например", коментира Майкъл Крамър, член на комитета по транспорт и туризъм към Европейския парламент.

Железопътната мрежа в Евросъюза е над 215 00 километра, а компаниите, които оперират в сектора са 804. В сектора са заети са над половин милион души.

В момента в България само БДЖ превозва пътници.

От ЕП очакват, че след 2020 г. ситуацията значително ще се промени в по-добра посока. Колкото повече играчи навлязат на пазара, толкова по-голяма ще бъде конкуренцията и по-висококачествени предоставените услуги.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8301

3

nali

09.12 2016 в 11:38

"Европейската комисия определя железниците за приоритетен транспорт в рамките на ЕС"
Това значи..., че трябва да довършим Хемус ли?
Все пак и за миналия програмен период железопътния транспорт бе приоритетен, но според нашата интерпретация трябваше да строим магистрали.

9604

2

In Trum we trust

09.12 2016 в 10:56

БДЖ-то отдавна е сведено до безплатен транспорт за пенсионери и цигани, които нямат бърза работа, защото средната скорост на влаковете е 40-тина километра в час.