Кабинетът предлага двойна тарифа за тока: Повече ще плащат домакинствата, които харчат много

OFFNews 18 октомври 2022 в 19:17 7816 0

Архив

Снимка БТА

Росен Христов

Служебният кабинет предлага двойна тарифа за тока за домакинствата, съобщи служебният енергиен министър Росен Христов пред БНТ.

По думите му пазарни цени ще плащат битовите потребители с много висока консумация.

"Двойна тарифа за тока ще има за битови потребители, които консумират извън нормата. Това са собственици на големи имоти, които имат сауни, топлят басейни, или копаят биткойни. Само те ще плащат този ток на пазарни или близки до пазарните цени. За останалите потребители ще има субсидирана цена."

Той уточни, че до края на седмицата вероятно ще са готови изчисленията какъв да е прагът, до който да се плаща евтин ток. Министърът увери, че ще се сложи дори с 20-30% по-висок таван от изчисления, за да е сигурно, че няма да има ощетени.

За небитовите потребители пък се работи по проектозакон за компенсациите. В него ще са заложени стимули за ползването на собствени енергоизточници, намаляването на консумацията в пиковите часове. Предвижда се и диверсификация на помощите.

Той коментира и предложението на ЕК за таван на цените на газа:

"Българската позиция е, че ако има таван на газа, трябва да е за целия газ, който се търгува, като нашата логика е, че частичното налагане на тавани в сектори от пазара не би било ефективно и допълнително би изкривило пазара."

Христов добави, че България е поискала от ЕК разяснения за мярката.

Служебният министър добави, че мярката за отстъпка от 25 стотинки на литър гориво засега продължава, защото все още има средства в бюджета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови