Йотингер идва у нас, ще говорим за фондовете на ЕС след 2020

OFFNews 27 октомври 2017 в 09:16 2570 0

Гюнтер Йотингер

Европейският комисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер пристига на официално посещение у нас.

Той ще разговаря с президента Румен Радев, с премиера Бойко Борисов, с вицепремиера Екатерина Захариева, с министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 Лиляна Павлова, както и с представители на две парламентарни комисии.

По думите на самия Йотингер целта на посещението му са преговори във връзка с подготовката на европейските финанси за периода след 2020 година, когато изтича настоящият програмен период.

"... Обикалям всички европейски столици. Ще говорим главно за таваните в плащанията, очакванията, следващата  многогодишна рамка, която разработваме заедно с Европейския парламент и която ще бъде представена до май следващата година", казва Йотингер, цитиран от БНР.

Йотингер припомня, че страните нетни донорки не са склонни да запълват дупката, която се оформя заради оттеглянето на Великобритания от ЕС, а страните-получателки, сред които и България, не искат да се орязват средствата по структурните фондове. Трябва да се търси компромис между двете страни - донорите ще трябва да платят малко повече, а получателите - да поемат повече контрол върху структурните проекти, за да няма драстични орязвания, смята комисарят. Един от механизмите, по които това може да се случи, е достъпът до структурните фондове да бъде обвързан със структурните реформи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!