Източнобалканската свиня почти изчезна заради африканската чума

Популацията на вида се е свила от 55 000 на 1000 черни прасета

OFFNews Последна промяна на 25 февруари 2020 в 14:37 3159 0

Снимка agronovinite.com

България изгуби почти изцяло древната порода прасета Източнобалканска свиня. Тя е погубена от Африканската чума, както и от бездействието и бездушието на чиновниците, съобщава специализираното издание agronovinite.com.

От контролираните от Асоциацията за развъждане и съхраненине на Източнобалканската свиня (АРСИС) – Шумен през 2019 г. 17 стада, чумата е унищожила 10, а за 11-то се очакват резултати, преди да бъде унищожено.

Ако през 2008 г. популацията на тези прасета беше 55 000 бр., през 2018 година тя се сви до 3500. Сега от всички Източнобалкански свине в страната вече са останали само около 1000. С темповете на развитие на болестта, шансът да оцелеят и минимална част от тях граничи с научната фантастика.

Черните прасета са се появили по нашите земи още преди 2500 години. Информацията в литературата за разпространението и характеристиката на черните прасета е оскъдна – първото съобщение за тях е от българския животновъд Петко Германов.

През 1901 г. в официалното издание на тогавашното Министерство на търговията и земеделието – “Домашните животни в разните части на света и България”, ученият посочва, че в горските местности на България, особено по течението на р. Камчия, се срещат свине, които напълно приличат на “дивата свинска порода”.

По-задълбочено проучване е направено през 1919-1920 г. от германския възпитаник и академик на БАН Георги Хлебаров, един от основателите на Агрономическия факултет към Софийския университет. Той установява, че черните прасета се гледат в чисто състояние и в планинските райони на Варненска, Анхиалска и някои села на Бургаска околия, обхващащи целия Източен Балкан.

С индустриализацията в България след средата на XX в. примитивните породи са изместени от нови, специално селектирани за по-висок рандеман на месото. Целта е чрез индустриалното им отглеждане в свинекомплексите да се изхранва бързо и евтино новото градско население.

Другите аборигенни породи изчезват напълно, но Източнобалканската свиня остава, като в последните десетилетия на ХХ век месото й става основна суровина за прочутата Смядовска луканка. Поголовието и още преди епидемията от АЧС бе силно намаляло, затова е включена в официалния български Списък на застрашените от изчезване редки породи.

С нахлуването на Африканската чума по свинете, черните прасета бяха сред най-уязвимите. Няма област в страната, където те да са разрешени за отглеждане, която да не е засегната от чумата – първо в Бургаска област, а след това в Шуменска и Варненска. Държавата не взе адекватни мерки за опазването на породата, нито за компенсирането на стопаните им след забраната да ги търгуват, посочват от agronovinite.com.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови