В 15 страни в ЕС откриха яйца, заразени с инсектицид

OFFNews 11 август 2017 в 15:37 3439 0

В 15 страни членки на Европейски съюз откриха яйца, заразени с инсектицида фипронил, от птицеферми в Белгия, Нидерландия, Германия и Франция. 

Инсектицидът фипронил е забранен за ползване при животни, предназначени за хранителната верига в ЕС, но редовно се ползва срещу бълхи, въшки и кърлежи у домашните животни.

Здравните служби обявиха, че откритите следи от фипронил не са на вредни за човешкото здраве нива.  

Яйцата с фипронил са доставени основно в Германия, но са изнесени и за други страни. От заразените яйца са открити в Швеция, Франция, Великобритания, Австрия, Ирландия, Италия, Люксембург, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Дания. Те са открити още в Швейцария и Хонконг.

В Дания от заразените яйца са продадени 20 тона. Основно те са отишли в кафенета и кетърингови фирми и само малка част от тях са продадени на търговци на дребно. 

Тъй като инсектицидът е забранен за продажба в ЕС, фирмата, разпространила яйцата в Дания, се е свързала с клиентите си за връщане на яйцата, обявиха от датската здравна служба. 

В Словакия са открити 21 пратки заразени с инсектицида яйца в складове в западната част на страната. 

От заразените яйца бяха открити и в Румъния. Един тон течен яйчен жълтък, заразен с фипронил, беше открит в западния окръг Тимиш, съобщиха румънските власти.

Партидата е задържана в склада, където е била доставена, и не е достигнала до търговската мрежа. Цялото количество от продукта ще бъде унищожено.

От началото на август милиони яйца бяха изтеглени от пазара в Белгия, Холандия, Германия, Великобритания, Люксембург, Франция, Швейцария и Швеция.

Европейската комисия препоръча на всички страни членки да са бдителни. Няма данни заразени яйца да са внесени в България. 

Властите в Белгия и Холандия разследват как инсектицидът е влязъл в досег с кокошките носачки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови