Изработихме данъците, вече се трудим за себе си

OFFNews 14 май 2018 в 13:05 4564 0

Денят на свобода от правителството настъпи. От днес работим само за себе си.

Тази година работихме малко над 132 дена, за да платим всички данъци към държавата. Дата се падна в неделя, 13 май, изчисли Институтът за пазарна икономика.

Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано. У нас се нарича Ден на данъчна свобода, а по-света - Tax Freedom Day.

Ето как се изчислява кога настъпва той: през 2018 г. българите изработват средно по около 289 млн. лв. на календарен ден, а консолидираните приходи в бюджета са официално заложени в рамките на 38,2 млрд. лева. Тоест през текущата година ще са необходими малко над 132 дни, за да се попълни хазната и да се подсигурят публичните харчове.

Особености

Има няколко интересни момента в тези 132 дни. Живеещите в Българите ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги „отменят” за малко над 8 дни работа към държавата. Последните отразяват заложените в бюджета близо 2,4 млрд. лв. помощи от ЕС. Местните данъкоплатци ще работим до 4 май за държавата, а в дните до 13-ти май ще бъдем отменени от европейските данъкоплатци. Въпреки това деление официално датата на данъчната свобода е определена на 13 май, тъй като тя с най-голяма точност отчита преразпределението през приходната част на бюджета.

Освен 132-та дни, следва да имаме предвид и планираните 4 дни за отработване, които отразяват заложения дефицит от 1,1 млрд. лв. по консолидираната фискална програма. Традиционно през последните години в бюджета се залага дефицит, което означава, че държавата планира да харчи повече, отколкото да събере като приходи. През последните две години (2016 и 2017 г.) този дефицит не се реализира и бюджетите излизаха на излишък. Ако се повтори този сценарий, и през 2018 г. може да няма дни за отработване.

Разпределение

Най-много дни ще работим за ДДС - 34. За приходите от акцизи ще са ни нужни близо 18 дни. За осигуровките – 23 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за близо 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за малко над 8 дни. Почти 8 дни ще работим, за да платим държавните и общински такси.

През последните години се наблюдава устойчива тенденция на увеличаване на броя дни, необходими за плащането на задълженията към държавата, с други думи - реално данъчната тежест в България нараства.

През 2018 г. се покачват осигурителната вноска за пенсия и минималните осигурителни прагове, акцизът върху цигарите. Тези мерки са на стойност около 450 млн. лв. и това е цената на по-високите данъци през 2018 г.

Сметката разпределя тежестта върху абсолютно всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. За тях данъчната тежест е близо 50%, тоест за тях Денят на данъчна свобода идва чак в края на юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!