Износът на България за Украйна се е увеличил почти три пъти

OFFNews 13 март 2023 в 07:54 3685 1

Киев

Снимка Getty Images

Жители на Киев без ток и вода

В годината, в която Русия нахлу в Украйна, отбраняващата се страна е станала втората най-важна дестинация за българския износ извън ЕС, "отвявайки" Сърбия и САЩ. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт за 2022 г.

Експортът ни към Украйна е достигнал рекордните 2.249 млрд. лева - при 794 млн. лева за 2021 г., което прави почти тройно увеличение. На първо място както и предни години е Турция, приела наши стоки за 5.435 млрд. лева. А Сърбия е трети по важност пазар извън ЕС с 2.209 млрд. лева, уточнява в. "Сега".

Бумът в търговията ни с воюващата страна, регистриран от НСИ, е с мирис не на барут, а на петрол. Делът на горивата - моторни и за отопление, е с най-голям дял - над половината от целия износ за Украйна.

Само нафтата (газьол) е на стойност над 1.2 млрд. лева, показват данните на НСИ за 11-те месеца на миналата година, цитирани от Money.bg. На следващите места са лекарства и медицински изделия, санитарно-хигиенни материали и храни, най-вече ориз, консерви, шоколадови изделия.

Допреди войната "профилът" на български износ за Украйна бе доста по-различен. В експортната листа за 2021 г. начело са торове, фармацевтични продукти, машини и електротехнически изделия (бойлерите например бяха на 6-7-о място).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови