Изнесли сме стоки за 3,2 млрд. евро за Германия през 2016 г.

OFFNews 02 юни 2017 в 17:31 4673 1

За 2016 г. износът ни за Германия е в размер на 3,214 млрд. евро, което е ръст от над 11%. Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и главния управител на Германо-българската индустриално-търговска камара д-р Митко Василев.

„През последните години има устойчив интерес от страна на германския бизнес към България, както и ръст на износа ни към Германия. Трябва да използваме тези предпоставки за привличане на по-големи инвестиции в страната ни“, подчерта зам.-министър Манолев.

Д-р Митко Василев допълни, че редица германски компании са изнесли част от своето производство в България и това също допринася за устойчивия ръст на износа. Това дава отражение и на националната икономика, защото тези компании започват да работят с български доставчици и подизпълнители.

Александър Манолев информира, че предстои изпращането на трети съветник по икономическите въпроси в Германия с основната задача за привличане на повече германски инвестиции. Към момента българската държава има двама търговско-икономически представители, които са ситуирани в Берлин и Мюнхен. Все още няма представител в освободеното място във Франкфурт на Майн, но в момента се анализира дали нов експерт да бъде изпратен там или в някоя от другите големи федерални провинции с основна задача – активизиране на контактите на регионално ниво, стана ясно по време на срещата.

По данни на БНБ за последните 10 години Германия заема 5-о място по преки чуждестранни инвестиции с общ размер от над 2,959 млрд. евро.

„Надграждане на тези резултати е основен приоритет и много ще разчитаме на партньорството на Германо-Българската индустриално-търговска камара, която през годините е доказала своята ефективност“, посочи заместник-министърът.

Д-р Василев предложи да бъде организирано посещение в Свободна държава Бавария през есента на тази година като първа стъпка за реализиране и на реципрочно такова от баварска страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови