Изляха първия бетон в основните на Втори енергоблок на АЕЦ Рупур в Бангладеш

OFFNews Последна промяна на 16 юли 2018 в 11:15 1986 0

Премиерът на Бангладеш Шейх Хасина, вицепремиерът на Русия по въпросите на отбранително-промишления комплекс Юрий Борисов и първият заместник генерален директор по оперативното управление на руската корпорация „Росатом“ Александър Локшин дадоха старт на изливането на „първия бетон“ в основните на Втори енергоблок на АЕЦ „Рупур“ в Бангладеш.

Това стана на тържествената церемония, състояла се в област Пабна.

„Преди осем месеца ние участвахме в церемонията по изливането на „първия бетон“ на площадката на Първи енергоблок на АЕЦ „Рупур“. Днес се срещаме отново, за да започнем строителството на Втори енергоблок на централата. Това означава, че всичко върви по график. Нашето обещание да направим всичко възможно атомната централа в Бангладеш да бъде построена в срок се изпълнява успешно, благодарение на тясната съвместна работа на руската и бангладешката страна“, отбеляза Александър Локшин, първи заместник генерален директор по оперативното управление на руската корпорация „Росатом“.

Той добави, че в момента в Южна Азия на различни етапи от строителството си се намират осем енергоблока по руски дизайн.
Проектните и строителните дейности на площадката се осъществяват от инженерното подразделение на „Росатом“ – „Атомстройекспорт“. Комплексен доставчик на оборудването за реакторния остров, както и на спомагателното оборудване за машинната зала на АЕЦ „Рупур“ е „Атоменергомаш“. Предприятия на „Росатом“ ще изработят корпусите на реакторите, вътрекорпусните устройства, парогенераторите, помпеното, топлообменното и другото оборудване.

В Индия, която граничи с Бангладеш, по руски проект са въведени в експлоатация Първи и Втори енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“, строят се Трети и Четвърти енергоблок, провеждат се подготвителните дейности за изграждане на Пети и Шести енергоблок и се планира строителството на друга АЕЦ на нова площадка.

Руската страна има уникален многогодишен опит при изграждане на АЕЦ, които са сложни високотехнологични инженерни обекти, в това число и в южните ширини с горещ и влажен климат. Площадката на АЕЦ „Рупур“ се намира в район със сложни климатични условия, където от май до октомври е мусонен период.

АЕЦ „Рупур“ е с два реактора ВВЕР-1200 с обща мощност 2400 мегавата и се изгражда по руски проект на 160 км от столицата на Бангладеш – Дака, в съответствие с общия договор от 25 декември 2015 г. Основен изпълнител на строителството на АЕЦ „Рупур“ е „Атомстройекспорт“.

За АЕЦ „Рупур“ е избран руският проект, който има прототип в лицето на Нововоронежката АЕЦ 2. Той е от поколение „3 плюс“ и напълно отговаря на международните изисквания за безопасност.

Началото на промишлената експлоатация на Първи енергоблок на АЕЦ „Рупур“ е предвидено за 2023 г., а на Втори – за 2024 г. Всеки етап от изграждането на АЕЦ „Рупур“ ще бъде под строгия контрол на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) и националния регулаторен орган.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови