Изградени са близо 370 километра от газопровода Северен поток-2

OFFNews 23 декември 2018 в 16:45 4161 1

Изградени са близо 370 километра от газопровода Северен поток-2

Изпълнението на проекта "Северен поток-2" върви по график и вече са изградени близо 370 километра от газопровода, съобщи днес операторът на проекта компанията „Норд стрийм 2“, цитирана от ТАСС.

Към момента са положени тръбите на участък от около 370 километра, се посочва в комюникето на компанията, публикувано днес на сайта ѝ.

Както бе съобщено по-рано Норд стрийм 2, чийто единствен акционер е руският газов концерн Газпром, е получила необходимите разрешения в четири от петте страни по маршрута на "Северен поток-2", съобщава БНТ.

По газопровода се работи в Швеция, Финландия, Германия и Русия в съответствие с издадените национални разрешителни.

Проектът "Северен поток-2" предвижда да се изградят две линии от газопровода с обща мощност 55 млрд. кубични метра годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Съоръжението ще заобикаля транзитните страни Украйна, Беларус, Полша и другите източноевропейски и балтийски страни през изключителните икономически зони и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Общата стойност на проекта се оценява на 9,5 млрд. евро.

На 12 декември Европейският парламент призова да бъде спрян строежът на разширението на газопровода "Северен поток". Резолюцията бе утвърдена с 433 гласа "за", 105 "против" и 30 въздържали се. Причина за призива е ключовата роля на Украйна в европейската енергийна мрежа, се посочва в съобщение на ЕП. Според евродепутатите доизграждането на газопровода, който заобикаля Украйна, "е политически проект, който представлява заплаха за европейската енергийна сигурност".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)