Иван Нейков призова правителството да спре добавката за богатите пенсинери

Не е справедливо истински нуждаещите се и възрастните хора с магазин на "Витошка" да получават еднакви суми, смята експертът

OFFNews 12 януари 2022 в 10:02 12039 1

Решението на проблема с пенсиите е бързо спиране на универсалната добавка. Помощ - ако трябва повече от 60 лв., да се дава на истински нуждаещите се, а не на всички. Хората, които получават над 1000 лв., могат да се справят. Те не са много малко.

Тази препоръка даде експертът и бивш социален министър Иван Нейков пред Нова тв с уговорката, че решението е крайно непопулярно. 

"Не е справедливо спрямо истински нуждаещите се да се дават добавки на човек с 300 лв. и на друг с 1500 лв. пенсия, но всичко беше предизборно. Експертите предупредиха да не се пише законът на коляно, защото ще се създаде проблем. Но трябваше да се покаже колко ви обичаме вас, пенсионерите", коментира Нейков.

Според него проблемът ще продължи, защото в средата на годината добавката ще падне и тогава ще "е рев и сълзи - намалихме пенсиите". 

Иван Нейков обясни, че проблемът с пенсиите е дошъл от непрофесионалното смесване на две системи.

"Пенсията – това е социално осигуряване. COVID добавката – това е социално подпомагане. Това са две съвършено различни системи. Така, когато беше дадена тази добавка на пенсионерите – само заради статута им на такива, хората останаха с впечатлението, че им се увеличават пенсиите. А това не беше така", посочи експертът, който сега оглавява Балканския институт по труда и социалната политика. 

Нейков определи като гаф решението на ГЕРБ от средата на 2020 да раздава универсални добавки на всички и да забърка "един тюрлюгювеч".

"Много лесно е да се направи от яйцето омлет. Я иди да направиш от омлета яйце", коментира още Иван Нейков и допълни, че има пенсионери с магазини на "Витошка", а други нямат пари за хляб. Тезата, че пенсионерът е априори беден, не е вярна, бе категоричен той.

Нейков посочи, че реално хората не са получили по-ниска пенсия през януари. Разминаването се получава от намаляването на COVID добавката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

2

kokoten

12.01 2022 в 13:24

Тоя отдавна е изкукал.По неговата логика нека направят всички пенсии еднакви.Няма да има недоволни,а тия дето са се осигурявали на макс са толкова малко,че немат статистическа стойност.Абсолютен тъпак.Който за колко се е осигурявал такива пари ще получи,а щом е пенсионер,на него му се полага добавка като на всички пенсионери....или е добавка за ковид,или да призчисляват само пенсиите на "бедните пенсионери",на "богатите пенсионери"- нищо....и тоя го викат като експерт.....
 
X

Да помогнем на украинските деца!