Иван Хиновски: До април-май ще има ново поскъпване на природния газ

Алтернативите пред страната ни са доставки от Турция и Азербайджан. България има и собствен ресурс, но не го изследва

OFFNews Последна промяна на 03 януари 2022 в 09:20 2707 0

До април-май ще има допълнително покачване на цените на природния газ, след което се очаква успокояване на борсите за синьото гориво.

Тази прогноза направи председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски пред БНТ.

Според него за енергийните експерти и анализатори 30-процентното увеличение на стойностите на природния газ, които КЕВР утвърди на 1 януари, не е изненада, то е очаквано и логично.

Хиновски посочи, че ръстът на природния газ в Европа е много сериозен, но това е естествен ход, предизвикан по много причини - не са нагнетени достатъчни количества в газовите хранилища на Европа, събуждането на европейската индустрия след кризата от COVID-19, пренасяне на голяма част от производствата от Китай в Европа, ръстът на въглеродните емисии и замяната на редица въглищни с газови производства.

Енергийният експерт поясни, че редица фактори ще вдигат цената на газа още нагоре - Германия спря 5-хиляди мегавата ядрени мощности, Франция спира 50% от всички ядрени мощности за ремонти и пренареждане.

"Това означава, че паралелно с рязкото търсене на природния газ ще се появи и дефицит на електроенергия на европейския пазар. Това ще ни удари и нас в даден момент", прогнозира Иван Хиновски.

По думите му България има алтернативи - доставки на азерски газ и от Турция. Това са спешните мерки, които могат да бъдат постигнати до 2 години.

"България трябва да договори допълнителни количества природен газ - това е резервен коз във взаимоотношенията с Турция. България може да получи от Турция, която има свръхизлишъци на природен газ, сравнително по-евтин газ, отколкото доставките на газ от "Газпром", поясни експертът.

Иван Хиновски допълни още, че България има собствени ресурси на природен газ, които обаче страната не изследва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови