ИТН отново предлага партийна субсидия от 1 лев

Йорданка Веселинова 19 юли 2023 в 16:01 768 0

Тошко Йорданов

Снимка БГНЕС/МАРИН КАРАВЕЛОВ

Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН

Парламентарната група на "Има такъв народ" отново предлага партийната субсидия да стане 1 лев за действителен глас.

Такова предложение е внесено към проектобюджета за 2023 г. От ИТН пресмятат, че ако идеята им бъде приета, то държавата ще си спести 9,4 млн. лв. до края на годината.

Предложението за намаляване на партийната субсидия изстреля Слави Трифонов в политиката - по този въпрос бе проведен референдум и беше едно от обещанията, с които ИТН влезе в парламента. От 2021 г. досега депутатите на Слави Трифонов неуспешно се опитват да я прокарат.

Сред останалите идеи на ИТН е отпадане на намалената ДДС ставка за ресторантите и кетъринг услугите. Мярката бе въведена по време на ковид ограниченията. Според ИТН идеята им ще спести на хазната 152 млн. лв.

ИТН иска още увеличение на заплатите на служителите в читалищата. 

Утре ресорната комисия ще гласува проектобюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) на второ четене, в понеделник - на НЗОК. Във вторник ще се проведе извънредно заседание на бюджетната комисия, по време на което ще се гласува и идеята на ИТН. Очаква се до края на седмицата план-сметката на държавата да бъде окончателно приета на второ четене. Бюджет 2023 влиза в сила от 1 август.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!