Италия се отказва от монетите от 1 и 2 цента, всички цени ще завършват на 0 и 5

OFFNews 01 януари 2018 в 11:59 13776 2

Италия изважда от обращение монетите от 1 и 2 евроцента. Те повече няма да се секат, а всички цени в страната ще завършват на 0 или на 5 цента.

Един от депутатите вносители на предложението посочи, сънародниците му получават дребните монети като ресто, а след това не ги харчат. Вместо това монетите се разпиляват по подовете на автомобилите, чекмеджета, шахти и т.н. В същото време изсичането им не струва евтино, тъй като в тях се влага мед и желязо. Тъй като дори автоматите на паркингите, автоматите за кафе и други подобни не ги приемат, изсичането им е по-скъпо от ползата от тях, добавя депутатът.

Италия е първата страна, отказала се от най-малките евромонети. Но в Белгия, Холандия, Финландия и Ирландия практиката е наложила цените най-често да се закръглят до 5 цента, за да не се налага ползване на дребни монети. Възможността за отпадането им бе дискутиран и в Германия, но бе отхвърлена. Търговци тогава коментираха, че малките центове трябва да бъдат запазени дори само заради психологическото калкулиране на цените - като например 0, 99 евро, 4,99 евро и пр.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови