Инвеститорът на Алепу Вилидж се закани да съди България

Дори и да бъде задължен, той няма да събори обекта, защото има опасност от екокатастрофа

OFFNews 17 ноември 2021 в 10:40 7343 5

Инвеститорът на проекта "Алепу Вилидж" Стоян Василев обяви, че ще съди България след решението на Върховния административен съд.

Вчера ВАС окончателно остави в сила решението на Административния съд в Бургас по делото, с което за нищожно е обявил разрешителното за cтpoитeлcтвoтo нa ĸypoртен комплекс в зaщитeнaтa мecтнocт Aлeпy. Което означава, че издаденото от главния архитект на община Созопол разрешение не дава право на "Алепу Вилидж АД" да строи.

Върховните магистрати приемат изводите на първоинстанционния съд, че инвестиционните проекти, въз основа на които е разрешен строежът, са издадени на името на лице, посочено като възложител, което няма такова качество. Инвестиционните проекти са издадени на името на "ГБС-Турс" ЕАД, а не на титуляра "Алепу Вилидж" АД, заключи ВАС.

Според Стоян Василев решението на съда поставя под риск легитимността на много други действащи разрешителни за строеж в страната. И го определи като популистко.

"В държава, в която се строят магистрали без разрешения, е практика да се прекратяват действащи строителни разрешения за напълно законни обекти. Проблемът е, че никой не си задава въпроса какви ще са последствията... И кой ще плати сметката", коментира Василев пред БНТ.

Василев бе категоричен, че дори да бъде задължен, няма да събори обекта, защото ако строежът бъде премахнат, има опасност от екокатастрофа заради свлачището. В близост до т.нар. подпорна стена се намира пречиствателна станция, която може да бъде пометена от свличаща се земна маса.

Изграждането на "Алепу Вилидж" провокира серия протести на граждани и природозащитници. Първоначално ваканционният комплекс имаше статут на подпорна стена за укрепване на свлачище. Но по-късно се оказа, че инвеститорът разполага с разрешително да построи ваканционен комплекс върху укрепителното съоръжение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

5

случайно прочетох

17.11 2021 в 12:15

А има ли кой да разследва защо е издадено това разрешително и срещу какво?

2210

2

fishcake1

17.11 2021 в 10:44

Вината за това е изцяло на корумпирания главен архитект. Дори да ни осъдят, по-добре отколкото за вечни времена тази местност да се превърне във феодално владение и хранилка за този "инвеститор".