Информационна система "залови" 30 некоректни фирми към хазната

OFFNews 22 август 2016 в 17:25 10006 0

Снимка БГНЕС

Новата информационна система на финансовото министерство, която позволява незабавна проверка дали фирма изпълнител на обществена поръчка има неплатени задължения към Националната агенция за приходите или Агенция "Митници", вече дава резултат.

Идеята на приложението е на некоректни дружества да се налагат обезпечителни мерки от страна на държавните и общински структури преди да им бъдат преведени пари, за които с тях е сключен договор.

"За първите часове работа на новата Информационна система „Уведомление РМС 593“, която е достъпна на интернет страницата на Министерство на финансите, са подадени 212 запитвания от разпоредители с бюджет за проверка за наличие на просрочени задължения към НАП и Агенция „Митници“ с цел разплащане с бенефициенти по договори", обявиха от ведомството на Владислав Горанов.

От проверката е установено, че просрочени задължения към НАП имат 30 от проверените контрагенти, които са очаквали да получат 219 000 лв. Така от сумите по контрактите ще им бъдат приспаднати дълговете към хазната.

Към другите 182 коректни към бюджета фирми ще могат да бъдат разплатени 2 927 411,51 лв. от бюджетните разпоредители. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови