Индия - вторият най-голям производител на захар в света - ограничава износа

OFFNews 25 май 2022 в 11:54 1641 0

Мъж пакетира захар за клиент в Мумбай, Индия, сряда, 25 май 2022 г.

Снимка БТА/АП

Мъж пакетира захар за клиент в Мумбай, Индия, сряда, 25 май 2022 г.

Вторият най-голям производител и износител на захар в света след Бразилия - Индия - ограничава износа на захар до 10 млн. тона през текущия сезон, за да подсигури вътрешното търсене и да запази стабилността на цените, предаде Асошиейтед прес. Решението идва след ограничение на износа на пшеница, взето на фона на сигналите за свиване на предлагането на световния пазар.

Индия налага ограничения върху износа на захар за първи път от шест години насам.

Индия е изнесла 7 милиона метрични тона през финансовата 2021-2022 г., която приключи в края на март.

Очаква се страната да произведе над 30 млн. тона захар през този сезон. Вътрешното потребление се оценява на около 28 млн. тона при вътрешни запаси от около 8 млн. тона.

За сезона юни-октомври са подписани експортни договори за близо 9 млн. тона, а 7,8 млн. от тях вече са изнесени, съобщи правителството в изявление.

От идния месец за износ на захар ще бъде необходимо разрешение от правителството.

Очаква се в Индия консумацията на захар рязко да нарасне в периода на големите празници от септември до ноември.

Цените на стоката остават сравнително стабилни, но инфлацията в търговията на дребно скочи до осемгодишен максимум от 7,8% през април. Правителството обяви намаления на данъците за бензина, дизела и въглищата в опит да облекчи инфлационния натиск.

По-рано този месец Индия заяви, че ще изнася пшеница за страни с дефицит на храни само по официални канали. Властите все пак разрешават на частни компании да изпълняват по-рано поети ангажименти за износ на близо 4,3 млн. тона пшеница до юли. През април страната изнесе 1 млн. тона пшеница.

Ключовата цел на ограниченията е да се овладее повишаването на цените на вътрешния пазар, след като на международните пазари пшеницата поскъпна с над 40% от началото на годината. Междувременно индийската реколта от пшеница бе засегната от вълна рекордно високи температури, която намали добива.

Индийската мярка може да задълбочи международната продоволствена криза, пише местното издание "Фри прес джърнъл".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови