Имането на 26 милиардери е колкото на половината хора по света

OFFNews 21 януари 2019 в 10:55 2388 0

Богатството на първите 26 милиардери в света е равно на половината от парите, които притежава цялото човеството. Това показват данните на неправителствената организация Оксфам, обявени преди началото на Световния икономически форум в Давос.

Пропастта, която се е увеличила между богатите и бедните, възпрепятства борбата срещу бедността, вреди на икономиката и подхранва гнева в света, заявява г-жа Уини Бианийма, изпълнителен директор на Оксфам интернешънъл, цитирана в комюникето.

Според цифрите на неправителствената организация, 26 души разполагат с толкова пари, колкото и 3,8-те милиарда най-бедни души на планетата. През 2017 година техният брой бе 43.

Най-богатият човек в света продължава да е основателят на Амазон Джеф Безос. Неговото състояние през 2018 година е достигнало 112 милиарда долара. Според Оксфам бюджетът за здравеопазване на Етиопия възлиза на едва е 1% от състоянието на магната.

Общо богатството на милиардерите по света се е увеличило с 900 милиарда долара миналата година, или с 2.5 милиарда долара на ден, а състоянието на половината най-бедно население на планетата се е свило с 11%, уточнява Оксфам.

Броят на милиардерите се е удвоил от финансовата криза през 2008 година, посочва неправителствената организация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!