Икономисти предлагат праг на доходите, защитен от кредитори

OFFNews 25 ноември 2013 в 15:10 1495 0

Пари. Снимка: sxc.hu
Пари. Снимка: sxc.hu

 

Икономисти от БАН предлагат да се въведе праг на дохода, под който кредиторите да нямат право принудително да събират вземания.

Практиката е въведена във Франция, където е лимитирано, че максималната вноска по кредита не трябва да надвишава 1/3 от дохода на домакинството, каза д-р Борис Гюров пред Дарик.

"Подобна мярка води до предпазливост и у търсещите кредит, и у банковите институции, когато преценяват своите потенциални клиенти", допълни той.

Специалистът подчерта, че става дума за дял от дохода на домакинството.

"Да вземем за пример домакинство с доход 1200 лева с един подрастващ, един безработен и двама работещи. Получаваме среден доход от 300 лева, което е малко над социалния минимум, който мисля, че се използва от кредитните институции като част от дохода, която не се пипа, но очевидно тя е неадекватна по отношение на кредитирането", каза той.

Според резултатите от изследването на БАН, броят на длъжниците е намалял през тази година спрямо 2009 г., но те обслужват по-голям размер от задължения. Преди пет години средно едно домакинство е дължало около 14 000 лева, докато сега задълженията му са над 20 000 лева. Хората от столицата са започнали да окрупняват задълженията си и да ги рефинансират, докато хората от областните градове предпочитат да обслужват два и повече кредита.

Общо 700 000 е броят на длъжниците, от които 6000 са в съдебна процедура заради необслужване на кредитите си, а между 40 000 и 50 000 са хората, които са в риск от подобен сценарий.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови