Явор Гечев прогнозира, че ЕК ще забрани и сухото мляко, и меда от Украйна

Йорданка Веселинова 03 май 2023 в 12:11 1248 0

Архив

Снимка МЗХ

Явор Гечев

"50% от украинския слънчоглед е влязъл в България", заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев от трибуната в парламента. Той бе изслушан по искане на "Възраждане".

По думите му количеството слънчоглед, намиращо се в България, е около един милион тона. Той добави, че удвоен внос има и на сухо мляко и мед, като през последните три месеца изкупната цена на млякото се е сринала с 30 процента.

"Нямаме значими количества от пшеница – някъде около 18,5 тона. Не е толкова значим проблемът по отношение на пшеницата, пряко влязла в България", каза още той.

Земеделският министър заяви още, че аномалията на пазара в България е доста сериозна, като в резултат в страната остава продукция за над 3 милиарда евро, която не може да се реализира. Той отбеляза, че още на 2 септември 2022 г. е уведомил с писмо еврокомисаря Войчeховски за смущение на пазара на слънчоглед, където е най-голямата аномалия в България. По думите му тогава гласът на страната не бил чут.

Гечев посочи, че на Разпети петък земеделските министри на пет европейски държави са имали виртуална среща, на която не са коментирали индивидуално спиране на вноса. На следващия ден Полша направи единична възбрана, България след празниците направи същото. Той обясни, че са направили еднократна бърза забрана по отношение на всички продукти, които са забранили и другите държави. По думите му със спирането на коридорите е можело всичко да се пренасочи към България. 

"Вчера Европейската комисия на практика въведе европейски забрани за четири култури - пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. Уверението на ЕК е, че това е до 5 юни."

Той прогнозира, че ЕК ще включи втори пакет от култури, които различните държави са дали за обследване, сред които са сухото мляко и медът.

"Във втория пакет от 100 млн., България взема още около 10 млн. евро. Това е предложението на комисията."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови