Япония вече не е третата най-голяма икономика в света

OFFNews 16 февруари 2024 в 12:24 6574 3

Япония частно потребление

Снимка GettyImages

Японските потребители се борят с по-високите цени на храните, горивата и други стоки

Японската икономика се сви неочаквано заради слабото вътрешно потребление, което тласна страната към рецесия и я накара да загуби позицията си на третата по големина икономика в света от Германия.

Годишният темп на растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната се е свил до 0,4% през последните три месеца на 2023 г., съобщи кабинетът в четвъртък, след като спад от 3,3% на годишна база беше отчетен през предходното тримесечие. Рецесията обикновено се определя като две последователни тримесечия на икономическо свиване.

Големият спад изненада дори икономистите. Експертите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха БВП да нарасне с 1,4% на годишна база през месеците от октомври до декември.

Данните потвърждават, че японската икономика става четвъртата по големина в света след тази на Германия в доларово изражение през миналата година.

Свиването на вътрешния пазар се отрази във всички основни категории, включително потребителските разходи, които имаха отрицателна стойност. Частното потребление, което представлява половината от икономиката, е намаляло с 0,9% на годишна база през четвъртото тримесечие, тъй като японските потребители се борят с по-високите цени на храните, горивата и други стоки.

"Япония задоволява 94% от базовите си енергийни нужди чрез внос, отвън идват и 63% от храната на японците. В този ред на мисли, слабата йена значително допринася за по-високите разходи за живот", коментира пред CNN икономистът от Токио Нийл Нюман.

Йената се срина с 6,6% спрямо щатския долар от началото на тази година, което я прави една от най-зле представящите се валути, използвани от Групата на 10-те индустриализирани държави.

"Частното потребление беше особено слабо и пазарните очаквания бяха то да бъде такова. За съжаление, картината се влоши повече от очакваното през януари след земетресението в Японско море. Хората спират да харчат по време на природни бедствия", обяснява Нюман.

Става въпрос за земетресението, което разтърси полуостров Ното на 1 януари. Много сгради бяха срутени, избухнаха пожари, а предупрежденията за цунами в следствие от земетресението стигнаха чак до Източна Русия. Повече от 200 души загинаха, а над 1000 бяха ранени.

Очаква се възстановяване на японската икономика. Според специалисти рецесията вероятно ще бъде умерена през следващите месеци. Все пак, бизнес проучванията и пазарът на труда рисуват по-розова картина на бизнес средата в Япония, отколкото предполагат водещите числа днес.

"Въпреки разочароващия резултат за периода от октомври до декември, очакваме БВП за първото тримесечие на 2024 г. да се възстанови", каза Мин Джу Канг, старши икономист в ING Group.

След спада в края на миналата година частното потребление би трябвало да се подобри през текущото тримесечие предвид стабилизирането на инфлацията и очаквания ръст на заплатите. 

Goldman Sachs заяви в четвъртък, че очаква японската икономика да отбележи ръст от 1% през първото тримесечие на 2024 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

3

кинджал

16.02 2024 в 18:38

Къде са ония, дето оплакваха Германия и пишеха, че руската икономика е номер 1 в Европа?

12407

2

Bad Horse

16.02 2024 в 15:58

Мани, нямат кой да им направи един дюнер кебап на улицата, живи да ги оплачеш...

1236

1

БотоксПутю

16.02 2024 в 13:37

Така ще е като не приемат инженери и доктори от Близкия изток, Афганистан и Африка.