Япония ще забрани продажбата на нови бензинови коли от 2030 г.

OFFNews 03 декември 2020 в 10:51 2473 0

Япония смята да забрани продажбата на нови бензинови автомобили до средата на 2030 г., предаде Ройтерс. 

До края на годината Министерството на икономиката, търговията и промишлеността ще изготви план за тази мярка. 

Този ход на правителството е вследствие на обещанието през октомври на министър-председателя Йошихиде Суга в страната да се намалят емисиите на въглерод и други парникови газове в атмосферата до нула.  

След влизането в сила желаещите да си закупят нови коли ще могат да избират единствено между хибридни, електромобили и такива на водород. 

В момента на японския автомобилен пазар се предлагат достатъчно много хибридни модели, които са елемент от производството на всички автомобилни производители. Електромобили за масово потребление засега се произвеждат в доста по-ограничено количество.

Водещият автомобилен концерн "Тойота Мотор" за момента не произвежда електрически автомобили, но предлага различни варианти с хибридни и водородни двигатели. Компанията вече обяви плановете си до 2025 г. да изтегли от вътрешния пазар колите си, които работят само на бензин и дизел.

От автомобилния производител "Нисан" обявиха още миналия месец, че са готови да отговорят на решението на Великобритания да ускори датата на поетапното премахване на нови дизелови и бензинови коли до 2030 г. 

Американската консултантска фирма Boston Consulting Group в доклад за перспективата на коли с батерии посочи, че делът на електромобили в Япония през 2030 г. се очаква да нарасне до 55%. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови