И 'Евробет' поиска да бъде обявена в несъстоятелност

OFFNews 13 март 2020 в 12:29 2769 0

Втора хазартна компания, свързана с Васил Божков - "Евробет", е поискала да бъде обявена в неплатежоспособност и несъстоятелност, става ясно от Търговския регистър. Молбата е депозирана в Софийски градски съд, съобщи "Капитал".

В края на февруари това поиска дружеството "Ню геймс", което организираше най-голямата частна лотария на Васил Божков - "Национална лотария". Задълженията, които търси държавата от компанията, са в размер на около 300 млн. лева.

От документи в Търговския регистър се вижда, че на 6 март компанията "Евробет" е внесла в Софийския градски съд молба за обявяване в несъстоятелност. В нея е посочено, че държавата в лицето на Държавната комисия по хазарта си търси близо 75 млн. лв.

След обнародването в "Държавен вестник" на промените в Закона за хазарта, единствено държавният Български спортен тотализатор има право да организира лотарийни игри.

Още преди новите текстове да влязат в сила, бизнесменът Васил Божков, който е сред основните акционери в "Ню Геймс", обяви, че без лотарията няма да има пари за футболен клуб "Левски".

В момента Божков пребивава в Обединените арабски емирства, откъдето прокуратурата очаква да бъде екстрадиран. Повдигнати са му 11 престъпления, между които принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, търговия с влияние, държане и отчуждаване на културни ценности, изнасилвания и убийства.

Според прокуратурата неплатените в годините от дружества на Божков такси за организираните от тях хазартни игри достигат 500 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови